Zadie Smith och Sigrid Combüchen. Foto: Dominique Nabokov / Jacquette Åkerman

Böcker som får en att längta efter hösten

HÖSTLÄSNING Sara Bergmark Elfgren, Torbjörn Flygt, David Lagercrantz, Klas Östergren, Dan Brown och Zadie Smith. Bokhösten kanske känns långt bort men Skånskans kulturchef Gunilla Wedding har gjort en djupdykning i den kommande bokfloden och hitta många böcker att se fram emot.

Svensk skönlitteratur

Flyktvägar av Torbjörn Flygt (Norstedts, aug): ”Hur många av oss är beredda att hjälpa en människa i nöd?
Det är den centrala frågan i Malmöförfattaren Torbjörn Flygts nya roman som utspelas i ett centraleuropeiskt land några år fram i tiden.

I en skog av sumak av Klas Östergren (Natur och Kultur, sept): I akademieledamoten Klas Östergrens nya roman befinner vi oss tillsammans med tre ungdomar i en skog av sumakträd bredvid en Stockholmsvilla.

Koka björn av Mikael Niemi (Piratförlaget, sept): Mikael Niemis Koka björn utspelas i byn Kengis i nordligaste Sverige sommaren 1852. Här drabbar prostens väckelser både samer och tornedalingar och en vallpiga försvinner i skogen.

Sidonie & Nathalie av Sigrid Combüchen (Norstedts, sept): Välutbildade Nathalie och kallskänkan Sidonie är på flykt genom ett krigshärjat Tyskland 1944. Lundaförfattaren Sigrid Combûchen följer dem över Öresund och genom hela deras liv.

Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson (Bokfabriken, sept): Journalisten Karin Alfredsson är nu tillbaka som skönlitterär författare efter fem års biståndsarbete i Zambia. I skrik tyst så inte grannarna hör skärskådar hon våld i nära relationer i två olika kulturer.

Utländsk skönlitteratur

Bibliotek av Ali Smith (Atlas, sept): Vad gör böcker med oss?
Den frågan ställer den skotska författaren Ali Smith i sin novellsamlingen Bibliotek som ursprungligen kom ut 2015.

Dagar av ensamhet av Elena Ferrante (Norstedts, sept): För dem som lärt känna Elena Ferrante genom denna pseudonyms fantastiska Neapeltrilogi ges det nu möjlighet att ta del av fler Ferranteböcker. Dagar av ensamhet kom ut i Italien 2002 och är andra delen i en löst sammanhållen trilogi om obesvarad kärlek.

Den yttersta lyckans ministerium av Arundhati Roy (Brombergs, sept): Efter 20 år är författaren till De små tingens Gud tillbaka med en ny roman med kärlek i centrum.

Swing Time av Zadie Smith (Albert Bonniers okt): Äntligen är det dags för en ny roman av brittiska författaren Zadie Smith. Swing time beskrivs av förlaget som ”en globaliserad berättelse om dans och rasism, vänskap och rotlöshet”.

Debutanter

En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad (Natur & Kultur, aug): Den svensk-kurdiska skådespelaren Evin Ahmad debuterar med en roman om att bli konstnär och vara ung konstnär i vår tid.

Vid glömskans rand av Sergej Lebedev (Natur & Kultur, okt): Rysk debutroman om arvet från Sovjetunionen. Sergej Lebedev gästar Författarscenen på Malmö stadsbibliotek 25 oktober.

Deckare, thriller, skräck

X: Den sista platsen av John Ajvide Lindqvist (Ordfront, sept): Sveriges skräckkung avslutar trilogin som inleddes med Himmelstrand och Rörelsen med en historia om den bortglömda kriminaljournalisten Tommy T som ska få yrkesmässigupprättelse genom att undersöka en självmordsvåg inom Stockholms undre värld.

Mafioso av Ray Celestin (Southside stories, sept): Amerikanska Ray Celestins Yxmannen vann Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2016. Nu kommer uppföljaren Mafioso som utspelas i Chicago 1928 och handlar om ett mord, en försvunnen arvtagerska och högt uppsatta ledare i Chicago som förgiftas.

Begynnelse av Dan Brown (Albert Bonniers, okt): Ingen kan väl undvika att vara åtminstone lite nyfiken när det är dags för en ny spänningsroman av Dan Brown. Ska han någon gång upprepa världssuccén med Da Vinci-koden?

Höstdåd av Anders de la Motte (Forum, sept): Fem barndomsvänner som tältar en sensommarkväll vid ett skånskt stenbrott, en död kropp morgonen därpå och allt avskrivs som en olycka. 27 år senare öppnas fallet på nytt. Handlingen i skånska Anders de la Mottes nya thriller låter minst sagt lovande.

Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz (Norstedts, sept) David Lagercrantz har skrivit ytterligare en uppföljare till Stieg Larssons Millennium-serie.

Lyrik

Restaurangmusik/Spilla av Jacques Werup (Albert Bonniers, sept): I november 2016 avled den skånska poeten Jacques Werup. I dubbelvolymen Restaurangmusik/Spilla har nu både efterlämnade nya dikter och en samling med ”små historier” av självbiografisk karaktär samlats.

Facklitteratur/Biografier

Skånes historia, del 3 av Gunnar Wetterberg (Albert Bonniers, sept): Gunnar Wetterberg avslutar sitt gedigna verk om Skånes historia med den tredje delen som behandlar perioden 1720 fram till vår egen tid och det ska bli väldigt spännande att se hur han knyter ihop nu med då.

Långt fall av Denise Mina (Forum, sept): Den amerikansk-skotska seriemördaren Peter Manual var en av de sista som avrättades i Skottland. I denna täta thriller följer Denise Mina honom genom Glasgow en mörk och ödesdiger decembernatt 1958.

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer (Forum, sept): Hon slet som piga på en bondgård, levde ett halvår med samer i Lappland och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika.
Journalisten och författaren Fatima Bremmer har skrivit den första biografin om Sveriges första undersökande reporter – Ester Blenda Nordström.

Vi måste förbereda oss på att dö av Anna-Lena Lodenius (Atlas, nov): Med utgångspunkt i ett antal terrorattentat som går så långt tillbaka i tiden Sankt Petersburg 1881 och Malmö 1908 skriver journalisten Anna-Lena Lodenius en historia om radikaliseringsprocesser.

Serieromaner

Blixt från en oklar himmel av Sara Granér (Galago, sept): I Blixt från oklar himmel finns den skånska serieskaparen Sara Granérs populära dagsverser samlade. ”Vemodigt, vackert och väldigt, väldigt roligt” är beskrivningen.

Naturlig skönhet av Nanna Johansson (Galago, okt): Naturlig skönhet är Malmötecknaren Nanna Johanssons femte seriealbum och fullspäckat med tips och råd – och humor.

Medborgare av Halfdan Pisket (Kartago, sept): Medborgare är den avslutande delen i den danska serieskaparen Halfdan Piskets starka och gripande trilogi om sin pappas liv.

För barn och unga

Från Döda fallet till Ales stenar av Lena Arro och Filippo Vanzo (Opal, sept): Kung Ale, gruvfun och gamla gravar – i den här boken får de läsare som vågar följa med till tio olika platser i Sverige där det sägs spöka …

Nordiska myter – Från Yggdrasil till Ragnarök av Neil Gaiman (BonnierCarlsen, sept): Med utgångspunkt i gamla skrifter som Snorre Sturlassons Eddan återberättar den brittiska fantasyförfattaren Neil Gaiman klassiska nordiska myter. Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren (Rabén, sept). Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman sedan succétrilogin om Engelsfors. Här berättar hon om Tamar och Clea som börjar teaterprogrammet på Norra Latin och om de mörker och hemligheter som finns på skolan. (unga vuxna)

The Hate U Give av Angie Thomas (Natur och Kultur, aug): Starkt gripande och kritikerrosad debut från USA om polisvåld, gäng och Black Lives Matter-rörelsen. (12 +)

Det magiska stoftet av Stefan Casta och Marcus Gunnar Pettersson (Opal, sept). Bilderbok om Svingel och hennes familj som länge levt i fred i Aftonlandet när rumlarna närmar sig och Svingel får i uppdrag att rädda sitt land. (3-6 år)

×