Olja läckte ut i vattenskyddsområde efter blixtnedslag

Steglarp Ett blixtnedslag i en transformatorstation gjorde att transformatorolja läckte ut i ett vattenskyddsområde på söndagseftermiddagen.

På söndagseftermiddagen slog blixten ned i en transformatorstation som sitter fyra till fem meter upp på en stolpe längs Steglarpsvägen utanför Östra Grevie. Brandmän från Östra Grevie brandstation ryckte ut till platsen.

När blixtnedslaget ägde rum exakt är oklart men larmet nådde SOS vid 18-tiden.
– Det vi har gjort är att försöka göra läget statiskt, att lägga saker under så att det inte rinner ut mer i marken. Det är någonstans mellan 25 och 50 liter som har runnit ut. Totalt kan det ha funnits uppemot 100 liter i transformatorstationen, säger Martin von Gertten, insatschef vid räddningstjänsten.

Förutom brandmän från räddningstjänsten och represententer för Eon som äger transformatorstationen fanns även markägaren och försäkringsbolagets miljöjour på plats.

Vid halv åtta-tiden på kvällen var räddningstjänsten klara med sin insats och lämnade över till Eon som ska gräva upp området under transformatorn för att få bort oljan.
– Det är väldigt viktigt att få upp så mycket som möjligt av oljan eftersom det är ett vattenskyddsområde och det också finns många enskilda brunnar i området.
– Får man inte upp oljan kan vattnet bli otjänligt. Det kan förstöra en vattentäkt till en brunn.

Martin von Gertten berättar också att man från miljökontoret i Vellinge kommuns sida kommer att kontrollera att tillräckligt mycket grävs upp för att inte riskera vattenkvaliteten.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×