Snart är den nya förskolan i Fogdaröd färdig. Lars Frostemark, mark- och fastighetsstrateg på kommunen, och Håkan Andersson, projektledare för bygget.
Snart är den nya förskolan i Fogdaröd färdig. Håkan Andersson, projektledare för bygget.
Snart är den nya förskolan i Fogdaröd färdig. Lars Frostemark, mark- och fastighetsstrateg på kommunen, och Håkan Andersson, projektledare, tittar till bygget. FOTO:LISA WINQvist
Moduler löser många problem när det snabbt behövs lokaler som här i Fogdaröd. Men det blir också dyrare för skattebetalarna än om man bygger en fast byggnad. arkivbild

Snart redo för liv och stoj

Fogdaröd Snart är den nya förskolan i Fogdaröd klar.
Med de tillfälliga modulerna får minst 60 barn plats.
Men de kommande åren behöver kommunen skaka fram ännu fler platser.

I höstas fick kommunens mark- och fastighetsstrateg Lars Frostemark i uppdrag att få fram fyra nya förskoleavdelningar.
Drygt ett halvår senare började bygget och modulerna kom på plats. Om några veckor ska det vara färdigt.
Moduler är det som tidigare benämndes baracker. Men enligt Lars Frostemark är det en milsvid skillnad från hur de tillfälliga husen brukade se ut.
Håkan Andersson jobbar på Byggvalvet och är byggherrens projektledare. Han håller med om att byggnaderna håller en hög kvalitet och skulle kunna stå mycket längre än de fem år som kommunens hyresavtal löper.

Vad som händer efter fem år – om det blir en permanent förskola, en förlängd hyrestid eller kanske bara en öde plats återstår att se.
– Planen är att vi ska bygga en permanent förskola på Höör väster. Då ska vi bygga skolor, bostäder, idrottshall och äldreboende parallellt. Hur det blir här i Fogdaröd vet vi inte. Vi vet att vi behöver bygga ungefär en förskoleavdelning per år, ibland pratas det om två avdelningar per år, för att klara trycket, säger Lars Frostemark.
Trots det tycker Lars Frostemark inte att det går att prata om en förskolekris i kommunen. Planen är att få fram minst 100 platser på fem år.

Den stora inflyttningen till kommunen har gjort att det behövs många nya barnomsorgsplatser.
Den nya förskolan i Fogdaröd är på 760 kvadratmeter och har bland annat ett tillagningskök på i princip 40 kvadratmeter utomhusyta per barn.
– Vi har även 5 000 kvadratmeter skog som ligger precis intill som kan användas, säger Lars Frostemark.
Höörs kommun har annars målet på 40 kvadratmeter utomhusyta per barn, men på grund av att förskolan är tillfällig har kravet sänkts något.

Förutom att foga ihop drygt 25 moduler har kommunen även behövt se till så att huset får vatten och el – vilket blev dyrare än förväntat.
– Det här var en tom äng innan och det fanns varken vatten eller el. Vi fick betala ungefär 500 000 kronor för att ansluta vatten, vilket är en stor kostnad.

Kommunen betalar 113 000 kronor i månaden för att hyra modulerna. Att få dem monterade kostar 1,5 miljoner och om fem år när de ska bort kostar det ytterligare 400 000 kronor i så kallad avetablering.
Men när det ska gå snabbt blir prislappen också hög.
– Hade vi byggt en permanent förskola hade det kanske kostat runt 30 miljoner, men den står ju betydligt längre än fem år. Om man tänker på den korta hyrestiden så blir lösningen med att hyra in moduler dubbelt så hög, säger Lars Frostemark.

Håkan Andersson berättar att anslutningarna av både el och vatten är gjorda så att kommunen kan bygga andra typer av bybbnader om förskolan skulle försvinna efter fem år.
– Förhoppningsvis får man användning av det här även framåt.
Kommunen håller även på att bygga åtta nya förskoleavdelningar i Sätofta vilket ska ersätta fyra som finns idag, plus fyra nya. Även i Norra Rörum planeras att byggas förskola och fritids.
– Vi hyr även moduler till Tjörnarp så vi totalt har två och en halv avdelningar, säger Lars Frostemark.
I mitten av augusti ska de första barnen flytta in på den nya Fogdaröds förskola.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×