Hans Tikkanen från Lund har kammat hem sitt fjärde SM-guld i schack. Foto: Privat

Skåningar bäst i Sverige på schack

Lund/Malmö Sveriges bästa schackspelare har en sak gemensamt - de är alla skåningar. Guldet i årets schack-SM gick för fjärde gången till lundabon Hans Tikkanen.

– Det känns väldigt roligt och väldigt oväntat, säger Hans Tikkanen efter att ha tagit sitt fjärde SM-guld i schackspel.

För en utomstående kan ett parti schack se långsamt, lugnt och sansat ut, men i själva verket rör det sig om timmar präglade av både adrenalin och nervositet.
– Speciellt när tiden börjar bli knapp. Klockan tickar, du har fem sekunder på dig att göra ett drag. Vilket håll ska jag ta? En sekund kan förstöra fyra timmars arbete och det innebär ju ganska mycket press. Varje drag är så oerhört viktigt.

Redan som litet barn var Hans Tikkanen uppslukad av det strategiska brädspelet, och som femåring började han i sin första klubb.
– Både min pappa och mina äldre bröder spelade schack, och jag brukade sitta i pappas knä och titta på.

Hans Tikkanen lockas av kampen och kraftmätningen, men lyfter också fram det psykologiska momentet.
– En stor del av en schackspelares vardag handlar om att kartlägga sina moståndare. Man tittar på hur de har spelat innan, vad de gjort för drag, och sedan handlar det mycket om att överraska dem i spelet.
Att Sveriges bästa schackspelare läser till psykolog är knappast en slump.
– Mitt intresse för psykologi kommer från just schacket.

Samtliga av pristagarna i årets schack-SM har sin hemvist i Skåne, och de är inte bara konkurrenter utan också goda vänner. Hans Tikkanen beskriver känslan i spelet som annorlunda – ”mer psykologisk” – när man spelar mot en vän,
– Men vi har inga problem att spela mot varandra och sedan gå ut och käka efteråt. Det är en väldigt god stämning.

Varför är det bara skåningar som toppar prislistan tror du?
– Det var en ganska stor satsning i Lund i början på 2000-talet. Vi var många intresserade som sporrade varandra och det har lett till en positiv utveckling. Det är ganska svårt om man satsar själv, de flesta av oss har blivit bättre genom att vara flera som satsar tillsammans. Och sen ligger ju Skåne också närmre kontinenten. Vi har nära till Kastrup och det spelas ju mer i andra europeiska länder än i Sverige, som Spanien och Tjeckien till exempel.

 

 

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×