Foto: TT

Nalle Puh – en folkfiende?

Den snälle och lite sävlige sagobjörnen har blivit politiskt känslig i Kina.
Orsaken? Han sägs vara lik Kinas president Xi Jinping. Bilder på, och omnämnanden av, Nalle Puh har censurerats från Kinas egen twitter-liknande plattform Weibo och meddelande-appen WeChat.

Om någon försöker posta inlägg med de kinesiska tecknen för Nalle Puh på Weibo får denne upp felmeddelandet ”materialet är olagligt”.

Bland annat har skämtsamma montage spridits där Nalle Puh och Tigger placerats predvid en bil på Xi Jinping bredvid USA:s förre president Barack Obama. Dagens Nyheter skriver, med hänvisning till Analysföretaget Global Risk Insights, att en bild där Xi Jingping stående genom ett biltak vid en kortege placerats bredvid Nalle Puh i en leksaksbil var Kinas mest censurerade bild 2015.

Enligt Financial Times började liknelserna mellan Xi Jinping och Nalle Puh att cirkulera just i samband med Barack Obamas Kinabesök 2013. Året efter var Japans premiärminister Shinzo Abe på besök och då var det istället bilder på Nalle Puh och åsnan Ior som valsade runt i sociala medier.

Någon officiell förklaring har inte getts men bannlysningen har kopplats samman med det styrande kommunistpartiets kongress som ska hållas i höst, en kongress där flera viktiga poster ska tillsättas. Kongressen hålls var femte år och den här gången tar partiet ett hårdare politiskt grepp på grund av ett potentiellt svårt maktöverlämnande.

– Historiskt sett har två saker varit otillåtna: politiskt organiserande och politiska handlingar. Men i år har en tredje sak lagts till i listan: att tala om presidenten, säger Qiao Mu, biträdande professor i media vid Beijing Foreign Studies University till Financial Times.
– Jag tror att det här med Nalle Puh är en del av den trenden.

Dagens fråga

Var det rätt att Peter Madsen dömdes till livstid för mordet på Kim Wall?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×