Carlos Lopez jublar efter att ha triumferat i det 100:e Svenskt Derby. Detta med Dorcia. Foto: Stefan Olsson/Galopp

Jätteskräll av Dorcia i det 100:e Derbyt

GALOPP Dorcia.
Ett sto som på förhand skulle få det tufft. Men i utgången av sista kurvan kom hon tassande och över upploppet slog hon sig förbi förhandsfavoriterna Stricker och Gold Tyranny.
I det 100:e Svenskt Derby kom en av Derbyhistoriens största skrällar och dessutom den första vinsten för ett sto sedan 2001.

– Jag tänkte shit, det här kan inte vara sant, förklarade tränaren Lennart Reuterskiöld Jr efter den överraskande vinsten.
Och ägaren Roland Johansson erkände:
– Jag tänkte att nu går mitt hjärta åt helvete.
Men ”Junior” hämtade sig från chocken och Roland Johanssons hjärta klarade sig. Istället blev det ett känslosamt kramkalas i Vinnarcirkeln. Inte nog med att Dorcia blev den hundrade vinnaren, förstapriset var ansenliga 1,5 miljoner.

Derbyt reds i ett tufft tempo, fler av de mer betrodde av låg precis bakom tätparet och kunde kliva in i loppet på sista långsidan. När Gold Tyranny började kippa efter andan i slutsvängen och Stricker reds tufft så kom det något i bakgrunden.
– Jag såg något orange och blått (Roland Johansson tävlingsfärger) som kom ute i spåret och det var helt overkligt, berättade ”Junior”.
Inför loppet var tränaren nöjd med att Carlos Lopez skulle rida hans sto. Och ordern var enklast tänkbara; spara kraft och rid till slut.
Carlos Lopez – som vann Svenskt Derby för ”Junior” så sent som förra året med Duke of Burden – gjorde som han blev tillsagd. Han satte ner Dorcia i banan och satt sedan lugn.
– Jag sparade och sparade och sparade. Sen när de andra började bli trötta kunde vi speeda.

Han får det att låta så enkelt, men hans känsliga händer och förmågan att rida ett perfekt lopp från köposition gav det tappra stoet möjligheten att bli en klassisk vinnare.
– Jag tror inte att det finns någon bättre ryttare när det gäller att rida ”bakifrån”, berömde också ”Junior”.
Dorcia köptes på en auktion i Frankrike för 40 000 euro, det var Roland själv som hittade henne och frågade ”Junior” om hon dög. Fast då hade han förstås redan kollat med en hovslagare om hennes framställ och fått svaret:
– Är det enda problemet så köp hästen.
Hon gick i träning hos Lennart Reuterskiöld Jr på Jägersro, hade innan starten i Derbyt startat sex gånger med en seger som främsta merit.
Roland själv är en kändis inom hästbranschen. Han äger både galopp– och travhästar. Han har fött upp hästar och sitter i styrelsen för Svensk Galopp.

Vinsten i det 100:e Svenskt Derby var utan tvekan hans största framgång som hästägare.
Bakom Dorcia fullföljde Stricker och Gold Tyranny bra till andra och tredjeplatsen medan Perfect for You tog fjärdeplatsen. De fyra främsta platserna till hemmalaget som trots regnovädret lockade 5 218 åskådare.

×