Jacob Åberg, 8 år gillade vattensporten. – Det var inte så svårt att träffa brädan men att hålla balansen var svårare.
På fredagsförmiddagen var det flera barn i olika åldrar som tog på sig badkläderna och högg tag i en bräda.
Femårige DivineKailani Österberg har stått på skateboard och surfbräda innan. – Jag tycker om att det stänker vatten och så är det lite coolt, var hans tankar om skimboard.
Malkolm Kallin ska tävla i Europacupen i skimboard i junior- och proklasserna. Här visar han ett av hindren som används i tävlingarna.

”Vattenskateboard” lockade många till stranden

Malmö Just nu pågår Europacupen i skimboard på Ribban.
Även den som aldrig förut stått på en bräda kan prova vattensporten, som utövarna lovar passar alla.

– Skimboard är en vattensport och en actionsport som utövas vid strandkanten. Det är lätt att lära sig. När man går härifrån så kan man åka men det är ett stort glapp mellan att kunna åka och att bli duktig, säger Jonathan Strömberg från Skimex, som arrangerar skimboardevent, när han ombeds beskriva sporten han fastnade för som 14-åring.

Skimboard går ut på att glida på en bräda i vatten. När man lärt sig grunderna kan man, precis som med en skateboard, gå vidare med olika hopp och tricks.
– Skimboard passar den som tycker att surfing är lite läskigt och att det gör ont att ramla när man skatar. När jag började som ung var det nästan ingen som höll på med det, men i dag är det en växande sport. Det är stort i till exempel Polen, berättar Jonathan Strömberg.
Unga utövare från flera europeiska länder, men också från USA, kommer visa vad de går för i helgen.

Testbanan är samma bana som Europacupen kommer avgöras på. Det är ett sätt att försäkra sig om att tävlingarna kan fortsätta oavsett vågor och tidvatten.
Malkolm Kallin och Malte Rusch är två av dem som ställer upp i Europacupen.
De berättar att det är flera saker som domarna tittar på: stil, variation och landning. Men det är också viktigt att brädan glider en bit efter landningen för att det ska räknas.

På fredagsförmiddagen hade familjen Holmquist från Svedala hittat ut till banan där nioåriga Emilia fick prova på.
– Det är helt fantastiskt att det är tillgängligt för alla och gratis. Instruktörerna var jättetrevliga, tyckte mamma Carina Holmquist.
Europacupen avslutas under lördagen.

Dagens fråga

Äter du kött?

Loading ... Loading ...
×