Kvinna fick underlivet rakat på boende

Svalöv En kvinna på ett boende i Svalöv blev rakad i underlivet av två vårdare – utan sitt medgivande. Kommunen har lex Sarah-anmält händelsen.

En dag i juni bestämde sig de två vårdarna, en utbildad undersköterska och den andra under utbildning, att raka kvinnans underliv – av hygieniska skäl, uppger de.
Men kvinnan är för sjuk för att själv kunna meddela hur hon vill ha det, så de två ur personalen agerade helt efter eget tyckande.
– Vi ser mycket allvarligt på detta. Den typen av handlingar är inget vi gör inom vården, säger Susanne Nilsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Svalövs kommun.

Det hela upptäcktes av annan personal som kontaktade enhetschefen.
Denne hörde sig för med dem som arbetat passet tidigare och de erkände att de rakat brukarens underliv. De tyckte att det vara bra av hygienskäl.
Enhetschefen tog beslut om att omedelbart skicka hem den ena från arbetet. Den andra kontaktades via telefon eftersom den var ledig för dagen.

I lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver Susanne Nilsson att man inte kan finna att brukaren farit fysiskt illa av händelsen men att personens integritet och värdighet inte har blivit respekterad.
– Det är en allvarlig kränkning mot brukaren, det är därför vi har anmält till Ivo. Detta är inte okej så vi tänker vidta någon form av åtgärd så att de två inser vad de har gjort, säger Susanne Nilsson.
Dagen efter händelsen hade de två anställda, enhetschefen samt representanter från kommunens personalavdelning ett möte där vårdarna informerades om att man såg mycket allvarligt på händelsen och att de hade kränkt brukaren.
Efter samtalet fick de två återgå i tjänst och enhetschefen informerade övrig personal om händelsen.

Nu pågår en utredning hos personalavdelningen som kan avgöra de två anställdas framtida anställning.
Till hösten planerar enhetschefen att ta upp diskussioner med personalen om etik och moral, värdegrunder och bemötande.
De två berörda vårdarna ska genomgå flera så kallade medvetandesamtal den närmaste framtiden.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×