Julgranen som sågades ner på Nya torg i Hörby. Två män åtalade för brottet.
Efter julgransfällningen ska en av männen ha skrutit om dådet i en chatt på Facebook, enligt en tipsare. Konversationen finns med i polisens förundersökning.

Åtalas för julgranskapningen

Hörby Två män har åtalats för att ha sågat ner julgranen på Nya torg i vintras.
Enligt ett anonymt tips till polisen skröt en av dem efteråt om dådet på Facebook. Utdrag från sidan finns med i utredningen.
28-åringen som höll i motorsågen ska ha blivit lovad 1 000 kronor om han vågade kapa granen i Hörby.

Det blev stor uppståndelse när julgranen på Nya torg sågades ner med motorsåg natten mot den 26 november i fjol, bara ett dygn innan julskyltningen.
Häromdagen åtalades två män – 22 och 28 år – vid Varbergs tingsrätt för dådet. Männen är bosatta i Alingsås respektive Falkenberg och är misstänkta för skadegörelse.
Enligt åklagaren har de tillsammans och i samförstånd sågat ner julgranen. 22-åringen erkänner brottet, medan 28-åringen nekar till gärningen.
Ett vittne, som bor vid torget, berättar att hon vaknade av ljudet från en motorsåg strax före klockan 2 på natten.
När hon tittade ut genom fönstret såg hon en man som gick runt granen. Hon förstod att han höll på att såga ner granen, och började filma det hela samtidigt som hon ringde till polisen.

Plötsligt slocknade elljusslingan runt granen.
– Då förstod jag att elsladden hade kapats, säger kvinnan i polisförhören.
Mannen med motorsågen avbröt tillfälligt sågandet och gick till en bil i närheten. När han kom tillbaka hade han en annan man med sig som lyste mot granen med sin mobil så att han kunde se var han skulle såga.
Efter en stund föll granen till marken, och vittnen uppger att de båda männen tjoade och skrattade och sprang bort till en väntande bil.
22-åringen berättar i förhören att han hade varit och hälsat på några bekanta utanför Landskrona på dagen den 25 november. Där träffade han bland annat 28-åringen från Falkenberg.

Sent på kvällen bestämde sig hela sällskapet för att köra till Hörby. Varför det blev så kan 22-åringen inte svara på, men han uppger att 28-åringen hade sagt att han skulle såga ner julgranen i Hörby och att det ryktades att han skulle få 1 000 kronor om han lyckades med manövern.
– Jag och en annan kille hängde på. Det var inget som vi hade kommit överens att vi skulle göra. Det bara blev så, säger 22-åringen, som också uppger att han inte riktigt minns vad han gjorde eftersom han var berusad.
De stannade med bilen vid Nya torg och 28-åringen plockade fram en motorsåg och drog igång den och sågade ner julgranen.

– Efteråt körde vi en runda runt torget. Vi skrek och tjoade, berättar 22-åringen som säger att det var kompisen från Falkenberg som höll i motorsågen.
Ett annat vittne kände igen de båda männen. Han säger att 28-åringen tidigare hade sagt att han skulle såga ner julgranarna både i Hörby och Höör.
I förundersökningen finns ett utdrag från en privat sida på Facebook där en person ingående beskriver grankapningen och att han ska såga ner granen i Höör också.

– Ingen är lika duktig som jag är, som springer från Gamla torg till Nya torg med motorsågen igång och sen sågar ner granjäveln. Hahaha! skriver mannen i chatten.
28-åringen förnekar brott.
– Jag har inte sågat ner någon julgran. De andra ljuger bara för att sätta dit mig för att jag lämnat in en telefon med en film på hur de kör omkring med stulna traktorer, säger han.

Han vill inte kännas vid Facebookinlägget, och åklagaren åberopar inte konversationen som bevisning.
– Vem som helst kan ha öppnat en Facebooksida i mitt namn, säger 28-åringen i förhören.
Hörby kommun har begärt 20 000 kronor i ersättning för kostnader som uppkom i samband med granfällningen.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×