Goran Kapetanovic spelar filmmusik på Pildammsteatern på lördag 15 juli med start kl kl 21. Kl 22 visas hans film Min faster i Sarajevo. Foto: Vilhelm Stokstad/ TT
Milan Dragisic och Julia Ragnarsson i en scen ur Min faster i Sarajevo. Foto: SVT

Regissör som värmer upp med filmmusik

Kultur/nöje Musik är en viktig inspirationskälla för filmmakare. Det tycker i alla fall Goran Kapetanovic, guldbaggebelönad regissör bakom Min faster i Sarajevo.
På lördag, 15 juli, visas filmen på Pildammsteatern som en del i sommarscens program och inför visningen spelar Dj Kapetanovic sina bästa filmlåtar.

Goran Kapetanovic har varit dj några gånger tidigare.
– Ja, men den här gången var det lite extra kul. Och lite ironiskt med efternamnet, säger han med ett skratt.
För Goran är musiken viktig, inte bara i filmen utan under skapelseprocessen av ett nytt verk.
– Jag tycker att de flesta av mina idéer föds med musik som inspiration och jag tror att det är så det fungerar för många regissörer och manusförfattare. Många lyssnar på musik när de arbetar med ett verk för att skapa en känsla, säger han.

För Goran Kapetanovic kan musiken till och med vara avgörande.
– Det kan vara klassisk musik, 60- eller 70-tal, eller olika genrer. Man kanske lyssnar på repeat när man skriver på eller jobbar med en scen. Vi spelar också ofta musik när vi filmar för att skådespelarna ska få en känsla och en stämning med sig.
Filmmusik och bilder skapar också ofta en känsla som gör att man kommer ihåg.
– I allt från klassiska Fellinifilmerna och till Tarantinos Pulp Fiction. Det finns mycket referenser till hur bild och musik fungerar tillsammans. Man måste ju ha någon slags sound.

Vad tänker du spela som dj?
– Jag tänkte spela filmmusik som betytt mycket för mig, som lyft filmer som skapat känslor hos mig. Det är allt från filmer som den italienska Cykeltjuven till moderna som Interstellar, olika genrer som man minns.

Apropå Min faster i Sarajevo, har det hänt något mer med filmen på senare tid?
– Den har varit i Los Angeles på festival, i New York och den kommer att fortsätta resa. I sommar ska den på tjeckisk festival och i höst blir det Holland.
Goran Kapetanovic var också på årets Bergmanfestival och visade filmen.
– Det var häftigt att vara där och det betyder mycket för mig, eftersom mycket av inspirationen kommer från Ingmar Bergman. För en film och också för en regissör betyder det mycket när filmen lever vidare. Det kommer att ta tid innan den här försvinner, det känns att man gjort något som påverkar folk.
Min faster i Sarajevo visades nyligen i SVT och sågs av en kvarts miljon människor. Den tickar vidare på SVT Play som rekommendation.

Goran Kapetanovics nästa film är en ungdomsfilm. Krig heter den och har premiär den 27 oktober.
– Jag ville prova att göra något i en annan genre och det blev en dramafilm för barn i tidiga tonåren, säger han.

×