Kerstin Linder Gavlestam och Johan Plambeck på Eslövs kultur- och fritidsförvaltning gallrar ut bland ratade konstverk som samlar damm på stadsbibliotekets vind. FOTO: HENRIK LINDAHL
Konstgallring på Eslövs kommun. Ratade tavlor förvaras på bibliotekets vind.

Eslöv gallrar ut mörk och tråkig konst

Eslöv På stadsbibliotekets vind står cirka 120 konstverk som inte längre kommer till användning i den offentliga miljö de en gång köptes in för.
Nu planerar kommunen att sälja flera av verken.

Det rör sig huvudsakligen om tavlor som en gång suttit någonstans i kommunala lokaler, till exempel i ett tjänsterum eller på ett äldreboende, men som av olika anledningar plockats ner och hamnat i ”konstarkivet”, det vill säga på stadsbibliotekets vind där de mest står och samlar damm.

– Det kan vara att verket har blivit gammalt och inte längre känns ”up to date”, eller att det har blivit slitet. Vi har till exempel passepartouter som gulnat, och en del grafik som upplevs som mörk och tråkig. Har man en tavla på sin arbetsplats ska den kunna sprida inspiration och trivsel, säger Kerstin Linder Gavlestam som är kulturassistent på förvaltningen.
Uppskattningsvis hälften av de 120 verken ska gallras ut. Man har inte bestämt exakt vilka ännu.
– Är verken skadade så att reparationen överstiger verkets värde, eller om tiden sprungit från det estetiska uttrycker, så väljer vi ut dem och funderar på att ha en försäljning på Lions kulturnatt, berättar utvecklingschef Johan Plambeck.

Med hjälp av tidigare inventeringar och register, och personalens eget konstkunnande, har förvaltningen bra koll på vilka verk som finns på vinden. Så några dyrgripar ska inte av misstag slinka ur skattebetalarnas händer, lovar de.
De verk som ska behållas kan till exempel ha en tydlig Eslövskoppling, genom konstnär eller motiv. Ett sådant exempel är ett stort porträtt i olja över Eslövslegendaren Albert Sahlin. Tavlan plockades nyligen ner från stadshuset och placerades på vinden. Den tavlan kommer inte att säljas.

Kommunen har gjort försök att sälja en del av konsten tidigare, på Eslövs vårmarknad, men det gick inte så bra. Nu hoppas man på större framgång.

Det som inte blir sålt kan komma att hamna hos Kulturskolan eller kanske hos föreningar. Slänga på tippen är däremot inget alternativ. Det känns fel, dels mot verket och dels mot skattebetalarna, menar Kerstin Linder Gavlestam och Johan Plambeck.
I Eslövs nya kulturpolitiska program står det att kommunen ska verka för att en procent av budgeten vid nybyggnadsprojekt ska läggas på konstnärlig utsmyckning.
– Men då handlar det främst om skulpturer och byggnadsfasta konstverk som mer blir som en del av fastigheten, förklarar Johan Plambeck.

När Nya Östra skolan byggdes satsade man till exempel på ett konstverk i mosaik utomhus på skolgården. Det verket kan därmed ses inte bara av elever och personal utan även av förbipasserande.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×