Succén fortsätter för Lukas

handboll Handbollslivet leker för Lukas Nilsson. 20-åringen imponerade under första säsongen i Bundesliga och blev nyligen utsedd till världens bästa unga vänsternia.
Men allting har inte varit en dans på rosor, starten på säsongen var tuff, något den före detta YIF-spelaren fick kämpa sig igenom.

– Det var riktigt jobbigt första tiden, framförallt med språket, men efter VM släppte det och sedan dess har allt gått jättebra, säger Lukas Nilsson.
Skånskan SPORT möter upp 20-åringen i hemstaden Ystad, där han är hemma på semester innan Kiel startar upp försäsongen.
– Jag älskar att vara hemma och jag älskar Ystad. Jag står väldigt nära min familj så det är skönt att vara här.
Att komma från Handbollsligan till Bundesliga är så klart en omställning för vem som helst, till och med för en så pass stor begåvning som Lukas Nilsson.
– Första halvåret var väldigt tufft. Det var mycket nya saker att vänja sig vid. Jag skulle komma in i språk, stad, klubb och allting annat. Det tar mycket tid och energi och påverkas ens prestation.

Den kanske största anledningen till varför vänsternian hade det jobbigt spelmässigt var språket. Han fick inte riktigt tyskan att sitta.
– Före VM kände jag att allting med språket var omöjligt. Från början hade jag förväntat mig att lära mig tyska efter två månader, men så blev det verkligen inte.
I januari spelades VM i Frankrike och då hände något.
– Jag vet inte vad som hände men efter VM släppte det. Jim (Gottfridsson) pratade mycket med mig och hjälpte mig. När jag kom tillbaka till Kiel undrade grabbarna i laget vad som hade hänt eftersom min tyska hade blivit så mycket bättre. Och efter det släppte allt.
YIF-produkten började då att umgås med vänstersexan Rune Dahmke, som är från Kiel och tagit sig hela vägen genom klubbens ungdomsverksamhet.
– Det var jätteviktigt för då hittade jag rätt och umgicks även med hans vänner utanför handbollen. Under slutet av säsongen gjorde jag till och med intervjuer på tyska. Jag är lite blyg av mig när det kommer till intervjuer men då gjorde jag en TV-grej och så en intervju framför alla sponsorer.

Känslan utifrån har varit att det har gått bättre och bättre hela vägen säsongen ut, har även du upplevt det så?
– Ja, verkligen. Det har varit ett skakigt år men de från klubben har sagt att de är väldigt nöjda.

Hur har omställningen varit från att spela 60 minuter varje match till att ibland spela runt 20 minuter?
– Den har varit svår, jag är inte van vid att komma in kall och försöka prestera direkt. Men jag har börjat lära mig det mer och mer. Om man inte presterar åker man ut direkt igen. Det är en otrolig press men har lärt sig att leva med det.

Hur påverkade den tuffa perioden dig?
– Om jag inte hade haft min flickvän med mig hade jag åkt hem. Jag är evigt tacksam att hon följde med mig ner. Men jag lärde mig också att alla har tyngre perioder och jag tog mig igenom det.

Hur var din relation med tränaren Alfred Gislason när du hade det som tuffast?
– Han har sagt till mig att han alltid kommer att vara på min sida och att det är normalt att det inte funkar perfekt direkt. Det har känts jättebra med honom hela tiden.
– Men han gillar inte att jag snusar och säger till mig att det är värre än att röka. Men utan snus vet jag inte hur jag skulle klara mig. Jag är inte ensam om att snusa i laget, när farsan var nere senast hade han 24 stockar snus med sig.

Är det du som ”dragit ner lagkamraterna i skiten”?
– Nej, flera har spelat med Dan Beutler, Fredrik Petersen och Andreas Nilsson tidigare, så det tar jag inte på mig.

Vad har den största skillnaden varit att spela i Bundesliga jämfört med hemma i Sverige?
– I Sverige kunde man gå på 70 procent och göra mål ändå. Det är totalt omöjligt här. Gör man det dödar motståndarna en. I första matchen fick jag en stenhård knytnäve i magen och så sa tysken något till mig. Men då förstod jag inte tyska, skrattar han.

Belöningen för att den skyttestarke vänsternian hittade formen igen kom i form av en cuptitel med Kiel och en individuell utmärkelse när han blev utsedd till världens bästa unga vänsternia, före klubbkamraten Nikola Bylik.
– Det var sjukt mäktigt att få priset men det är inget vi pratar om i laget. Jag och Nikola har inte pratat om det men jag får nog ta upp det när vi ses, säger han och ler.

Lukas Nilssons fina avslutning på säsongen har betytt mycket, det märks inte minst nu när man närmar sig försäsong.
– Det var jätteviktigt att ha det att spinna vidare på. Jag ser mycket fram emot att komma tillbaka. Nästa säsong tror jag att vi vinner Bundesliga, avslutar han.

×