Holmén red på lånehäst

RIDSPORT Nicole Holmén från Vellinge hade inte en enda häst med i årets Falsterbo Horse Show. Men hon ville ju vara med i årets största tävling på hemmaplan.
– Då kom jag på att jag kunde ju rida huntingen, sa hon.
Och det gjorde hon, på en lånehäst och på ett alldeles utmärkt sätt.

Efter en kortade sejour i England i vintras hann Nicole inte få fram någon unghäst till Scandinavian Open-hoppningen och hennes deltagande i Falsterbo Horse Show såg ut att gå om intet i år.
– Jag hade en sjuåring men den var inte färdig för det här, sa Nicole.
Men med i showen ville hon absolut vara.
– Jag funderade på vad jag skulle hitta på och så tänkte jag på huntingen. Det kunde väl inte vara så svårt att få låna någon häst.

Men det visade sig att det inte var så lätt.
– Jag frågade runt på ett lite diskret sätt men fick inget napp, så jag var på väg att ge upp. Men då ringde min tränare Ulrika Malmgren och sa att hon nog hade hittat en häst.
Det var Lykke Andrén som hade Nunna af Övedskloster som hon gärna ville ha med i huntingen.
Egentligen är Nicole Holmén hoppryttare, precis som storasyster Stephanie (som i år får vara med i den femstjärniga tävlingen). Falsterbo hunting är en blandning av ban- och terränghoppning och går i ett mycket högre tempo än vad Nicole är van vid. Så det krävdes lite specialträning.
– Två dagar efter att jag fått löftet om lånehästen åkte jag och provred den. Den passade mig utmärkt. Då ringde jag tränaren Tobias Grönberg, förklarade situationen och bad honom hjälpa mig.
– Vi tränade i fredags och allt gick jättebra, så i lördags anmälde jag mig, berättade Nicole.
Trots att regnet öste ner under tävlingen satte Nicole full fart på Nunna af Övedskloster. Det gick strålande bra över alla terränghinder men i banhoppningen i slutfasen blev det två rivningar och därmed åtta tilläggssekunder för Nicole. Utan dessa hade hon slutat trea, nu blev det en sjätteplats.
– Det var ändå jättekul. Men det känns i kropp och lungor.

Segern och 40 000 kronor gick för första gången till Danmark, till rutinerade fälttävlansryttaren Vicky Mathiesen på ungerskfödde Dejo.
– Jag tänkte bara på att rida fortare och fortare, skrattade Vicky.
Sandra Gustafsson var ute efter fjärde raka segern men hennes Top Girl halkade omkull i en sväng och ekipaget blev diskat.

×