Publiken sviker aldrig Falsterbo Horse Show. När platserna på läktaren tog slut stod man där hästarna passerade.
Det blir omedelbart tyst när de tävlande samlar sig för att hoppa och publiken är känd för att kunna sporten.
Mamma Pia Göransson tog med sig sina två flickor.
Har man inte en häst får man låna en käpphäst. Här hoppar Chantal Lilja för fullt över hinder.
Elin Lundström är en av de yngsta funktionärerna under Falsterbo Horse Show. Det är en hennes första år.
En del hästar blir det som samlades under eventet.
Elisabeth von Schrowe sover väldigt lite under tävlingen.
Amerikanska miniatyrhästar visades upp under själva invigningen. Hästen som inte är mycket högre än en stor hund.
När de tävlande hoppade så höll publiken nästan andan. Ibland var det så tyst att man nästan kunde höra en nål falla. Oavsett om de tävlande rev eller klarade sig utan att riva fick alla applåder för tapper insats på banan.

Årets hästvecka startade starkt i sol

Falsterbo När Sveriges högst rankade hästtävling drog i gång så visade sig den svenska sommaren från sin bästa sida. Något som lyfte den traditionella invigningen och Falsterbosången ett snäpp högre.

Det är elfte året som Falsterbo Horse Shows event director är med och arrangerar jätteevenemanget:
– Jag bor här nere och har egentligen aldrig varit en hästtjej, så det var slumpen som gjorde att Falsterbo Horse show kom in i mitt liv, säger Elisabeth von Schrowe.
Hon är ansvarig för allt runt omkring själva sporten.
– Allting kretsar förstås runt ridsporten, men vi har anpassat området till den breda publik som i och med att det är semestertider är i rörelse här nere. Det handlar om människor som bara vill träffa människor eller hitta på någonting, säger Elisabeth von Schrowe. Man behöver dock inte var hästexpert för att njuta av området
– Vi har ett mantra som heter lika mycket horse som show, som myntades för massa år sedan och det utvecklar vi varje år, säger Elisabeth von Schrowe.

Det blir förstås en del hästar under Falsterbo Horse Show dagarna. Det är hit som de svenska stjärnorna kommer och slåss om de finaste priserna, men det kommer även ryttare från 17 olika länder som är med och gör upp om priset. I år är det 7 olika tv-kanaler som antingen refererar eller sänder live från tävlingarna.

Antalet besökare har varit över 60 000 de senaste året och arrangören ser en liten ökning varje år:
– Vi vet att vår tävling ligger på högsta nivån och är en av tre andra platser som står ut, så på så vis är vi jätteunika. Vi är enormt stora. Det är kul att anordna en tävling som stjärnorna slåss för att få tävla i, säger Elisabeth von Schrowe. Hon har märkt av ett ökat intresse för sporten, men förstår också det tydliga sambandet:
– När det går bra för Sverige så ökar intresset för sporten och nu har vi ett väldigt starkt svenskt lag, säger Elisabeth von Schrowe.

De internationella tävlingarna börjar på torsdag och då kvalar de tävlande för att få tävla igen.
Finalerna går på fredag, lördag och söndag och då är trycket som allra högst på Falsterbo Horse Show.
– Det är det som är det roligaste att se. Det är häftigt att få se den internationella eliten göra upp, säger Elisabeth von Schrowe.

Utöver hästar så finns det en hel del att hitta på inne på området. I år hålls kanin SM granne med området, agility för hundar och förstås ett helt lekområde för barnen.
På området görs det även en del affärer. Det kan handlar om allt från att köpa bilar, hästtransporter och möta fastighetsmäklare verksamma i området. Sedan finns det förstås många olika typer av mat att välja mellan för att hålla blodsockret uppe mellan alla tävlingar.

Falsterbo Horse Show skulle förstås inte bli av om det inte fanns ett engagemang att vara med. Det är cirka 1 000 personers som söker för att bli en av de 600 funktionärer som väljs ut för att vara med och arbeta under Falsterbo Horse Show och de arbetar på ett rullande schema.

En av de yngsta som är med i år har en gång varit en hästtjej, men är det inte längre. Ändå vill hon vara med och arbeta under just Falsterbo Horse Show.
– Hela min släkt är intresserad av häst så jag har varit här sedan jag var liten med familjen. Jag sökte för att det var många av mina kompisar som skulle göra det och så är stämningen som är här lite av en snackis, säger Elin Lundström.
Hon ser arbetet som det som en möjlighet att få nya erfarenheter och att få nya kompisar:
– Stämningen här är väldigt trevlig. Alla är vänliga och artiga. Det känns väldigt roligt att få vara med och arbeta för ett sådant här stort event.

Men alla besökare bor förstås inte Falsterbo eller Höllviken. En familj som är på plats kom exempelvis från Staffanstorp:
– Jag är själv hästtjej som har överfört mitt intresse på mina två flickor. De tycker att det är så roligt att vi hänger här lite varje år. Söndagen är den dag som vi trivs bäst för då är det lite lugnare här och vi hinner med att se invigning, show, uppvisningar och förstås lite lek utan att känna att det blir för stressigt eller för trångt, säger Pia Göransson.
Väl på plats stannar de:
– Vi brukar faktiskt komma när de öppnar och åka hem när de stänger. Det är en go stämning så här vill man stanna länge.

Dagens fråga

Var det rätt land som vann VM i fotboll?

Loading ... Loading ...
×