Bröderna Joel (till vänster) och Jimmy Eriksson stegar in på Svampabanan, där de på fredag i nästa vecka, den 7 juli, ska tävla i folkrace i TMK:s kvällsfestival till stöd för Barncancerfonden. Bakom deras ryggar, på startplattan, står deras respektive bilar de ska köra med. För Tomelillas internationella racingess blir första gången de kör i en och samma tävling och första gången någonsin de tävlar på Svampabanan. Foto: Jonny Nilsson
Bröderna Joel (till vänster) och Jimmy Eriksson vid sina respektive bilar vid starten på Svampabanan. Här ska Tomelillas internationella racingess tävla i folkrace den 7 juli. Det blir första gången de kör i en och samma tävling och första gången de tävlar på Svampabanan. Foto: Jonny Nilsson
Bröderna Joel (till vänster) och Jimmy Eriksson vid sina respektive bilar vid starten på Svampabanan. Här ska Tomelillas internationella racingess tävla i folkrace den 7 juli. Det blir första gången de kör i en och samma tävling och första gången de tävlar på Svampabanan. Foto: Jonny Nilsson

Bröderna Eriksson kör på Svampabanan

BILSPORT I vanliga fall har de hela Europa som sitt arbetsfält. Tomelillas internationellt kända Eriksson-bröder, Jimmy och Joel, rattar sina tävlingsbilar på mytomspunna banor som bland andra Monza i Italien, Silverstone i England, Spa i Belgien och Nürburgring i Tyskland.

På fredag i nästa vecka visar de upp sig på hemmaplan. För första gången någonsin duellerar de mot varandra i en och samma tävling. Aldrig tidigare har de tävlat på Svampabanan. Och aldrig i folkrace…
– Jag har sett tävlingar i motocross och rallycross, men själv aldrig tävlat här. Om jag kört folkrace? På ett par event, men inte många varv, 15 kanske, berättar Joel Eriksson, 19 år.

För storebror Jimmy, 26 år, blir folkracekörning en helt ny upplevelse.
– Jag har inte ens suttit i en bil. Det ska bli spännande.
Sitt allra första möte med motorsporten hade dock Jimmy Eriksson på just Svampabanan.
– Som tioåring i motocrosskolan. Men jag var inte med särskilt länge. Jag bytte snabbt till fyra hjul…
Tomelillapågar som de är och alltid varit, så har ingen av dem tävlat under Tomelilla MK:s flagg. Än i dag har det Kristianstad Kartingklubb som adress.
– Därför att det var där som den närmaste kartingbanan låg, berättar Eriksson:arna.
Det var ju i karting deras motorkarriär en gång i tiden tog fart. Nu är det i formelbilsracing som Joel Eriksson tävlar.
Jimmy Eriksson kör GT-racing.

Joel leder just nu FIA F3 European Championship, enkelt uttryckt Formel 3-EM.
Jimmy är trea, med absolut toppvittring, i Blancpain GT Series, GT-racingens motsvarighet till formelsportens F1.
Bröderna Eriksson från Tomelilla svävar sålunda på de högsta molnen i den europeiska motorvärlden.
På fredag i nästa vecka väntar dock helt andra utmaningar.

Tomelilla MK arrangerar en kvällsfestival i folkrace och man gör det till stöd för Barncancerfonden.
– Det känns fantastiskt att vi lyckats få Jimmy och Joel hit. Ett konststycke, faktiskt. Det är inte många dagar på ett år som båda är lediga för ett sådant här event, konstaterar Kent Sjöstrand, den förre TMK-ordföranden som med bröderna Eriksson som dragplåster hoppas kunna locka storpublik till Svampabanan och rekordmånga kronor till Barncancerfonden.

– Det är fjärde kvällsfestivalen till stöd för dem och hittills har vi lämnat över 440 000 kronor. Den här gången är målet att dra in 200 000, kanske 250 000 kronor. Vi lottar bland annat ut en nybyggd folkracebil och till denna även en utbildning som ger licens och sedan en start till vår tredagarstävling i augusti. Allt netto går oavkortat till Barncancerfonde. Klubben tjänar inga pengar på den här tävlingen.
Bröderna Eriksson kommer att tävla på exakt samma villkor som alla de övriga. Jimmy kommer att ratta en blå WV Golf, Joel en svart Saab 9000.

Båda hoppas ta sig till semifinal och final. I så fall kan en fight de två emellan bli verklighet.
– Att jag skulle förlora mot honom finns inte på kartan, säger lillbrorsan Joel med kaxighet i rösten.
– Någon lek blir det inte för min del. Det blir en tävling på liv och död…
Han ”värmer upp” inför folkracedebuten på Svampabanan med att det kommande veckoslutet ta Norisring i Nürnberg i besittning. Han gör det som ledare i Formel 3-EM. Efter helgens tävling är halva EM-serien avgjord.
– Det har gått bra, det har varit roligt, tiden har bara runnit iväg. Ja, det känns lite overkligt, medger Joel.

Ändå är det med lite revanschkänsla han åker till Tyskland.
– Jag blev påkörd i race 1 i fjor och fick bryta. Men jag var snabb i de andra racen och det var lite just här som allt släppte i fjor. Det var här jag fick visa hur snabbt jag kunde köra.
Jimmy har tävlingsfritt i helgen, men körde det gångna veckoslutet i Blancpain GT Series i Frankrike i Paul Ricard 1000 km.

– Vi låg på pallplats när vi råkade ut för ett motorras och fick bryta. Frustrerande! Om vi kört i mål som trea hade vårt team lett serien totalt. Nu ligger vi trea, upplyser Jimmy, som närmast kan se fram emot 24-timmarstävlingen på belgiska Spa den 27-30 juli.
– En viktig tävling med dubbla poäng på spel, poängterar Jimmy.

×