Elefanten Chieng Mai. Foto: Lena Breitner

Åldriga elefanten Chieng Mai avlivad

Danmark Under onsdagsmorgonen avlivades den 58 år gamla elefanthanen Chieng Mai på Zoologisk Have i Köpenhamn. Detta då elefanten under en längre tid lidit av åldersrelaterade sjukdomar.

Chieng Mais lidande under åldersrelaterade sjukdomar har pågått och behandlats under en lång tid. Gamla elefanters kindtänder slits ner med åren, och i vilt tillstånd innebär det att djuren till slut dör av hunger, då tänderna till slut försvinner.

Enligt veterinär Mads Bertelsen var det ett tillstånd som man inte ville att Chieng Mai skulle hamna i, och att man därför tog beslutet att avliva den åldriga elefanten.

”Hälsomässigt så har han försämrats under en längre tid, och vi har gjort vad vi kunnat för att lindra och behandla smärtan. När linjen ska dras i sanden kan så klart vara svårt att avgöra, men då vi för några veckor sedan fick möjlighet att undersöka honom grundligt så stod det klart att hans tillstånd nått punkten där han i ett fritt tillstånd hade velat tacka av, säger Mads Bertelsen i ett pressmeddelande på Zoo:ets hemsida.

Chieng Mai föddes 1959 och kom till Zoologisk Have 1962 som den gåva till det danska kungahuset. Vid sin död var han Europas äldsta elefanthane. Han fick 15 barn, och den senaste föddes i maj i år.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×