Den omstridda glassen är här för att stanna.
Sojaglass i stora lass.
Indigo Brolin piffar till vagnen.

Striden är över – glassen vann

Malmö När veganglassen i Folkets park inte längre fick säljas utbröt full kalabalik. Redan samma dag ändrade gatukontoret sitt beslut.

Det är Vegan Soul Trains mjukglass i Folkets Park som verkar ha blivit lite för populär för sitt eget bästa. Köerna till den gröna lilla vagnen uppskattades inte och till slut damp det ner ett mejl från gatukontoret med besked om att glassförsäljningen var tvungen att upphöra.
– Anledningen var att andra aktörer som står där året runt hade klagat, det blev för mycket konkurrens för dem, säger ägaren Bart Brolin.
När han under söndagen var tvungen att neka en kund glass på grund av förbudet utbröt kalabalik.
– Ryktet spred sig väldigt snabbt och jag hann inte ens svara alla som skrev till mig och undrade vem som var ansvarig för att glassen inte längre såldes.

Så vad är det egentligen som gör Vegan Soul Trains glass så kontroversiell? För Bart Brolin är svaret enkelt. Hans glass innehåller ingen mjölk från vare sig kor eller andra djur, utan är istället helt baserad på ekologiska sojabönor. Den vegetabiliska glassen lockar inte bara veganer – även blandkostätare föredrar i allt större utsträckning en sojaglass framför en koglass.  Bart Brolin är van vid att andra aktörer uppfattar det som provocerande.
– Det är samma sak var vi än kommer. Att det är långa köer till oss är inte populärt bland dem som säljer blandkost. De tycker att vi veganer ska hålla oss till vår lilla hörna och inte expandera till den större massan. Men framtiden är här och den veganska maten kommer att ta över. De andra får se till att anpassa sig till marknaden.

Bara några timmar efter att den första glasskunden nekats glass med hänvisning till förbudet kom det ett nytt besked från gatukontoret: Fritt fram för glassen.

Hur kom det sig att ni ändrade ert beslut i frågan?
– Man insåg att det behövdes en vegansk glass i parken, det alternativet fanns ju inte. Vill de sälja en vegansk glass så är det klart att de ska få göra det, säger Andreas Ivansson, PR- och kommunikationsansvarig för Folkets park.

En stund senare ringer Andreas Ivansson åter upp och förklarar att det hela rör sig om ett missförstånd, och att Folkets park är väldigt glada att Vegan Soul Train och deras mjukglass finns på plats i parken.
Vegan Soul Train å sin sida hälsar att glädjebeskedet och alla stöttande glassfantaster gjort att de under hela onsdagen kommer bjuda på gratis glass från sin vagn i parken.

 

 

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×