Turistsamarbetet utvärderas

ESLÖV/höör/hörby De Mellanskånska kommunerna ska under året bestämma sig för om de ska fortsätta sitt turistsamarbete i Mittskåne Turism.

En utvärdering är på gång och ska vara klar till hösten. Då är det meningen att politikerna ska ta ställning till om samverkan ska fortsätta.
I samarbetet ingår inte bara Eslöv, Höörs och Hörbys kommuner utan även Linderödsåsens turism, företagare inom besöksnäringen samt Region Skånes Tourism in Skåne.

Den dagliga verksamheten sköts av tre anställda på Destinationskontor MittSkåne, som ligger i Hörby. Sommartid är antalet anställda betydligt fler, då en mängd turistvärdar arbetar med turistinformation.
Kommunstyrelsens arbetsutskott i Eslöv fick en första info om läget i veckan, och ska besluta om saken i höst.
– Vi fick en rapport om hur det fungerar, och har även en dialog med Höör och Hörby under tiden. I höst ska vi träffas för att komma överens om hur avtalet ska se ut, säger Eslövs kommunalråd Johan Andersson (S).
– Sedan är det ett politiskt ställningstagande också. Har samarbetet gett det resultat vi ville? I den info vi fick vid mötet nämndes flera positiva delar, säger Johan Andersson.

Det handlar om att få turister till Mellanskåne från andra delar av Sverige och från utlandet.
Danmark och Tyskland har man satsat på, och där ser besöksnäringen i området också en ökning.
Turistsamarbetet har pågått i två år och löper i tre år. En av sakerna som ska bestämmas är om det ska vara tidsbegränsat även framöver, eller bara löpa på.

En storsatsning görs inom ramen för EU:s Leaderprojekt Mittskåne Utveckling och heter Swedish Food Camp.
Där har man bjudit ett antal så kallade foodies, tongivande personer inom mat och resor som är beredda att resa långt för att få en matupplevelse till Mellanskåne.
Skånskan har tidigare skrivit om projektet, där stjärnkocken Titti Qvarnström från Malmö har det kulinariska ansvaret.
16 deltagare är på plats nu i dagarna i det första av två Food Camp. Bland annat matskribenter från New York, Tyskland och Italien.

De har övernattat två nätter på Nyrups naturhotell i Höör, har besökt Bränneriets gård och ska övernatta några dagar på Ellinge slott där de även ska få laga mat.
– Det kan bli väldigt intressant. Samarbetet mellan besöksnäringarna handlar mycket om att samarbeta med småföretagen. De hjälps åt istället för att se varandra som konkurrenter. Då skapar man ett mervärde som ger mer pengar till vårt område, säger kommunalrådet Henrik Wöhlecke (M) i Eslöv.

Han säger att en del av företagen startade på hobbynivå och förr var så små att de knappt kände till varandra, eller såg varandra som konkurrenter.
– Man om man samarbetar i stället och marknadsför varandra så kanske turisterna till och med övernattar och spenderar pengar i området. Och turister ser inte några kommungränser, säger Henrik Wöhlecke.
Han och Johan Andersson ser även de andra Leader-projekten som väldigt viktiga för besöksnäringens utveckling i Mellanskåne.
Johan Andersson nämner Lundaland, som försöker göra Kävlingeå-sänkan mer tillgänglig, liksom Arna som utvecklar Harlösa.

De lokala evenemangen ska kommunerna själva ha hand om. Där var det lite missförstånd i början och bland annat Eslöv trodde att det skulle skötas via Mittskåne Turism.
Numera uppdaterar Eslöv lokala evenemang på sin egen hemsida och även Det händer i Eslöv och Sommarprogrammet på sociala medier.

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×