Birgitta Rydberg, Ola Forssmed och Fredrik Dolk i en scen ur Hotelliggaren. Foto: Mikael Lindell Bohlin

Oemotståndlig skrattfest på Fredriksdalsteatern

Hotelliggaren

Fars av Ray Cooney i översättning, bearbetning och regi av Sven Melander. I rollerna: Fredrik Dolk, Sussie Eriksson, Ola Forssmed, Kalle Rydberg, Eva Rydberg, Johanna Wilson, Birgitta Rydberg, Robert Rydberg, Mathilde S Hebrand & Linnéa Lexfors.
Scenografi: Emanuel Petersson. Regiassistent: Karin Hebrand. Kostym: Marianne Lunderquist. Premiär på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 16 juni. Spelas t.o.m. 13 augusti.

Det är något magiskt med Eva Rydberg! Någon timme innan premiären på sommarens stora begivenhet på Fredriksdalsteatern spöregnade det. ”Det slutar innan ridån går upp”, sa någon. ”Så är det alltid hos Eva”. Nu har man visserligen ingen ridå på den smått legendariska teatern, men plötsligt skingrades åtminstone de mörkaste molnen, regnet slutade strila och spelet kunde börja.
Valet av den engelske författaren Ray Cooneys absolut roligaste och mest välkända fars, tillsammans med ”Kuta och kör”, ”Hotelliggaren” har, i händerna på Sven Melander och med en synnerligen väl sammansatt ensemble, blivit just den fullträff man kunde förvänta sig. Handlingen utspelar sig på Hotel Westminster i London en vårdag 1983. I centrum för den minst sagt röriga handlingen står biträdande inrikesministern och parlamentsledamoten Richard Willey, hans hustru Pamela och sekreterare George Pigden, i tur och ordning gestaltade av Fredrik Dolk, Sussie Eriksson och Ola Forssmed. Dessutom får vi, bland andra, se Kalle Rydberg som en smått galen, servil och bakslug fransk servitör, underbara Eva Rydberg som hotelldirektör, hennes dotter Birgitta (på riktigt alltså – inte i pjäsen) som Richard Willeys fala älskarinna Jennifer Bristow, Robert Rydberg som Jennifers något blåögde man och Johanna Wilson som lömsk parlamentsledamot och företrädare för oppositionen, det vill säga labourpartiet.
Låter det komplicerat? Det är i så fall inget mot vad det är. Lögnerna och förvecklingarna står som spön i backen (i motsats till regnet), allt som kan trassla till sig gör det och tempot i galenskaperna är emellanåt fullständigt hisnande. Och gissa om det smälls och springs i dörrar!
Pjäsens huvudfigur är på de flesta sätt viceminister Willeys stackars sekreterare och allt-i-allo George, som trasslar till det mesta, för att inte säga allt och lite till. Det märks att Sven Melander har haft Ola Forssmed i tankarna, när han grunnade över hur man skulle kunna få ut det mesta och bästa av rollen. Och Forssmed, som i och med ”Hotelliggaren” gör sitt tredje framträdande på Fredriksdalsscenen, är fullständigt magnifik. Han är dessutom, kort sagt, fruktansvärt rolig! Hans mimik och plastik kan väl jämföras med det som kännetecknade legendarer i branschen som Gösta Ekman jr, Georg Adelly och – varför inte? – Nils Poppe. Att han inte segnar ner och dör av alla krumbukter och galenskaper redan i första akten är ett smärre under.
Säkre Fredrik Dolk är naturligtvis också perfekt i sin roll som den pilske och skenhelige parlamentsledamoten. Suverän är också Fredriksdalsdebuterande Sussie Eriksson, som gestaltar den stackars paranta, svala hustrun, som naturligtvis inte är ens hälften så sval som hon verkar – och som hennes make inbillar sig. Eva Rydbergs roll, som den något blåögda och lite vilsna hotelldirektören, är måhända inte den största hon har tilldelat sig själv genom åren. Men det hon gör, gör hon som alltid med bravur. Hennes repliker sitter som en smäck och tajmingen är oslagbar. Och Birgitta Rydberg spelar, som så ofta förr, den läckra vampen som förvrider huvudena på manfolk. I det här fallet ministern.
Det är alltså en suverän rollista Eva Rydberg & Co har skrapat ihop, och valet av tusenkonstnären Sven Melander som översättare, bearbetare av manus och regissör är en fullträff. Han regisserade samma pjäs redan för sju år sedan i Kristianstad, även den gången med Fredrik Dolk och Kalle Rydberg i rollistan. Det var roligt den gången, men nu, på Fredriksdalsteatern, har han haft möjlighet att ta ut svängarna ytterligare några varv. Och det har han sannerligen gjort. Det är bara att bocka, niga och gratulera. Årets fars på Fredriksdalsteatern är en fullträff!

Hotelliggaren

Fars av Ray Cooney i översättning, bearbetning och regi av Sven Melander. I rollerna: Fredrik Dolk, Sussie Eriksson, Ola Forssmed, Kalle Rydberg, Eva Rydberg, Johanna Wilson, Birgitta Rydberg, Robert Rydberg, Mathilde S Hebrand & Linnéa Lexfors.
Scenografi: Emanuel Petersson. Regiassistent: Karin Hebrand. Kostym: Marianne Lunderquist. Premiär på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 16 juni. Spelas t.o.m. 13 augusti.

×