Malmö FF:s tränare Magnus Pehrsson. Foto: TT/arkiv.

MFF kvalar mot Vardar från Makedonien

FOTBOLL FK Vardar från Makedonien. Det blir första hindret på MFF:s väg mot att nå Champions League.
– En bra motståndare, säger tränaren Magnus Pehrsson om det kommande motståndet.

Det kunde ha blivit det svårspelade irländska laget Dundalk för MFF i det andra kvalsteget mot Champions League.
Men lotten visade i stället FV Vardar, de regerande mästarna från Makedonien. Fem år i rad har Vardar vunnit ligan, men åkt ut i det andra CL-kvalsteget alla gånger.
Onsdagen den tolfte juli väntar första kvalmatchen hemma på Swedbank stadion klockan 19.
MFF hade helst börjat på bortaplan, men så blir det alltså inte.
– Generellt är det speciellt med cupspel. Varje mål blir extremt viktigt och efter första matchen så är det halvlek och inte slut på matchen vilket vi är vana vid från allsvenskan, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson till klubbens hemsida.
– Rent taktiskt skiljer det sig, eftersom man ibland behöver gå ännu mer offensivt än vanligt, och även tvärtom. Ibland måste man prioritera defensiven extra mycket om man är nöjd med ett resultat, förklarar ”MP”.

Tidigare år har publiken svikit den andra kvalomgången i Champions League. Både 2014 och 2015 var det ont om åskådare på Swedbank stadion i de båda hemmamatcherna mot Zalgiris från Litauen och Ventspiusls från Lettland, som dessutom slutade mållösa.
Nu hoppas Magnus Pehrsson på att bryta den här trenden i sommar.
– Man har både hört talas om och sett med egna ögon vad publiken tillsammans med spelarna kan åstadkomma på Swedbank stadion.
– Det har varit bra stöd på alla hemmamatcher under våren, och vi hoppas naturligtvis att det fortsätter så även i Europaspelet, säger han.

Nu stundar det trots allt semestertider, och MFF ska inte bara spela ute i Europa, utan även prestera hemma i allsvenskan.
För att kunna spela CL-kval mitt i veckorna, så ligger de allsvenska matcherna för MFF i juli på lördagar, som inte är en helt optimal publikdag, historiskt sett.
När det gäller returen i kvalet, så spelas den antingen 18 eller 19 juli. Den ser däremot inte ut att avgöras i huvudstaden Skopje, eftersom där väntar final i Supercupen mellan Manchester United och Real Madrid den åttonde augusti, och bossarna i Uefa vill spara planen.
Reservarenan ligger i Strumica, vilket är en och en halv timmes bilfärd från Skopje.

Som vanligt har den trogna hemmapubliken i Malmö förtur att skaffa biljetter till hemmamatchen i CL-kvalet. Redan i morgon släpps biljetterna till alla årskortsinnehavare.
Därefter får ståplatspublik och medlemmar i klubben chansen att köpa plåtar, innan det till slut blir ett biljettsläpp även för allmänheten den 28 juni.
Serieledande Malmö FF inleder för övrigt den allsvenska omstarten lördagen den förste juli mot botten-laget AFC Eskilstuna.

För att komma väl förberedda till det europeiska cupspelet, så har sportchefen Daniel Andersson lagt in en träningsmatch den 27 juni mot Lokomotiv Zagreb på Swedbank stadion.
Nu ska det dessutom bli intressant att se hur MFF-tränaren klarar av att rotera spelarna i den breda truppen.
Allt för att prestera maximalt på två olika fronter. Det här är en lurig och svår balansgång, som kräver fingertoppskänsla av Magnus Pehrsson.

×