Höörs kommun har köpt mark för sex miljoner kronor i Maglehill som avgränsar till villorna i Höör Väster. Foto: Tobias Lagerholm

Kommunen köper mark för sex miljoner

höör Behovet är stort av förskolor och ett äldreboende i Höör. Nu har kommunen förvärvat 66 000 kvadratmeter mark i Maglehill som på sikt ska bebyggas. Prislapp: Sex miljoner kronor.
År 2020 hoppas man sätta spaden i marken.

Marken i Maglehill som angränsar till Maglasätevägen och de färdigbyggda villorna på Lilys väg har i över tio års tid ägts gemensamt av husentreprenören Peter Bosson och bolaget Åkersbergs Exploaterings AB.

Karin Lihmé som äger bolaget säger till SkD att ursprungsplanen var att bygga bostäder på marken. Något som aldrig blev av.
– Tanken var att bygga villor. Men som Höör ser ut i dag med mycket lediga villor finns det ingen anledning att tro att det går att bebygga ett sådant område, säger hon.
Tankarna fanns på att låta en bonde ta över marken som fortfarande klassas som jordbruksmark. Men så dök en förfrågan från Höörs kommun upp.
– Det var Peter (Bosson) som informerade om intresset och han hade precis som jag släppt planerna på att bebygga marken, säger Karin Lihmé.

Prislappen för området stannade på sex miljoner kronor. Kommunalrådet Stefans Lissmark (S) tycker att det är välinvesterade pengar.
– Överenskommelsen hamnade på den här nivån och vi har ju användning för marken som ligger nära både centrum och stationen, säger han.
I dagarna beslutade kommunstyrelsen om att ta med den förvärvade tomten i det samarbetsavtal som redan finns mellan Höörs kommun och Riksbyggen kring att utveckla Västra stationsområdet.

Om allt går i lås ska Riksbyggen bygga ett särskilt boende och ett modernt äldrecenter tillsammans med förskola och storkök i Maglehill. En nybildad kooperativ hyresrättsförening planeras att äga och förvalta anläggningarna. Höörs kommun behöver inte satsa kapital i den kooperativa hyresrättsföreningen utan säkerställer dess finansiering genom kommunal borgen, står det skrivet i samarbetsavtalet.
– Här finns mycket synergieffekter som jag tror kommer bli riktigt bra, säger Stefan Lissmark.
Anna Palm (M) delar hans åsikt.
– Det är spännande med konceptboenden och förskola och äldreboende är en bra kombination. Här kommer det att byggas mitt i ett odlingslandskap som vi kan utnyttja, säger hon.

Som SkD tidigare berättat kan det dröja innan spaden sätts i marken för projektet. Arbetet med en detaljplan har precis satts igång och tidigast år 2020 väntas det bli byggstart. Ännu längre fram vill kommunen bygga en skola på marken.

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×