Filmaren Fredrik Gertten blir hedersdoktor

Malmö Hans hederstitel blir "kritisk granskare av samhällsomvandlingar".

– Jag känner mig väldigt glad och hedrad att bli utnämnd till hedersdoktor, säger Fredrik Gertten. Men det var det mest oväntade telefonsamtal jag fått någonsin, när jag blev kontaktad av Kultur och samhälle. Jag har inte gått ut gymnasiet och inte tagit några akademiska poäng.

-Fredrik Gertten har anknytning till regionen som kritiskt undersökande filmare och har gjort framstående konstnärliga och samhälleliga insatser, säger dekan Rebecka Lettevall, Fakulteten för Kultur och samhälle. Det är en glädje att utnämna honom till hedersdoktor.

Mest känd är Gertten för filmen Bananas rör en grupp nicaraguanska fruktarbetare som blivit sterila av det växtgift de besprutat odlingarna med. Filmen tar upp arbetarnas rättsliga strid med fruktjätten Dole.
Gertten blev själv stämd av Dole, som sedan drog tillbaka sin stämningsansökan. Därpå gjorde han filmen Big Boys Gone Bananas som just handlar om stora företags försök och möjligheter att tysta kritiker genom hot om stämningar.

Den senaste filmen Fredrik Gertten gjort är ”Bikes vs. Cars”, som handlar om trafikläget i världen.

 

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×