Genom fingeravtryck kunde polisen identifiera den 16-årige pojke som hittades knivskuren i september förra året på Östra kyrkogården i Malmö. Han hade kommit som ensamkommande flyktingbarn från Iran och hade varit inskriven på ett HVB-hem. Foto: Johan Nilsson/TT

20-åring åtalas för kyrkogårdsmord

Malmö Den 20-åring som åtalas för mordet på en 16-årig afghan på Östra kyrkogården ska ha haft hämnd som motiv. Ytterligare två åtalas, varav en för brott mot griftefriden då han flyttat och filmat kroppen dagen efter mordet.

Det var den 19 september förra året som personal fann en pojke mördad på Östra kyrkogården.
Det skulle visa sig vara en 16-årig afghansk pojke som relativt nyligen anlänt till Sverige. Han hade åsamkats flera knivhugg.

I december samma år greps tre personer, varav en misstänktes för mordet.
På måndagen valde åklagare att åtala de tre personerna. En tjugoårig man åtalas för mordet. En artonåring och en nittonåring åtalas för grovt skyddande av brottsling. Nittonåringen åtalas dessutom för brott mot griftefriden.

Av åtalet framgår att det varit känt på ett HVB-hem att den tjugoårige mannen utsatts för övergrepp av sexuell karaktär i Iran när han var barn.
Gärningsmännen ska ha ansett och retat sig på att 16-åringen spridit information om övergreppet.
Tjugoåringen ska ha stämt träff med 16-åringen på Östra Kyrkogården och där knivhuggit honom. Därefter ska han kört moped till sin lägenhet, där 19-åringen väntade.

Tillsammans ska de ha placerat de blodiga kläderna och en kniv i en påse.
Därefter körde de iväg med påsen. Kniven kastades i en damm. Därefter eldade de upp kläderna.

Dagen efter ska tjugoåringen och artonåringen ha begett sig till Östra Kyrkogården.
Där ska artonåringen ha flyttat och vänt den döda kroppen, samt filmat den med sin mobiltelefon. Artonåringen vittjade också den dödes byxfickor. Mobiltelefon och ett busskort togs från den döde.
Paret mötte sedan upp med nittonåringen. Tillsammans ska de ha tagit sönder mobiltelefonen och raderat filmen. Därefter ska de ha gjort sig av med mobildelarna och busskortet.

Den tjugoårige mannen förnekar brott.
Däremot medger de andra åtalade vissa omständigheter. Dessutom finns vittnen som säger att tjugoåringen berättat att det var han som dödade den 16-årige pojken.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×