Rekordlågt valdeltagande i Frankrike

Frankrike Majoriteten blev stor för Emmanuel Macron i det franska valet, men själva valdeltagandet var rekordlågt.

Enligt BBC visar två separata vallkokalsundersökningar på att Macron och hans La République en Marche tillsammans med sina allierade i MoDem kommer ta mellan 355 och 425 av parlamentets 577 platser. Även om det är mindre än vad som förväntats kan han förvänta sig en trygg majoritet i parlamentet efter att söndagens andra och avgörande valomgång är sammanräknad. En majoritet som ger ett brett stöd för Macron att genomföra sin politik.

För de konservativa, med allierade innebär en sådan utgång ett ras ned från 200 platser till någonstans mellan 107 och 133 platser. För socialisterna är valresultatet än mer förödande om vallokalsundersökningen visar sig stämma med verkligheten. Efter att ha varit vid makten de senaste fem åren rasar man till sin sämsta siffra någonsin: någonstans mellan 30 och 49 platser.

Nationella Frontens Marine Le Pens tar sig för första gången in i parlamentet efter som man ser ut att få åtminstone sex platser. Men inte heller de kan glädjas fullt ut. Man siktade mot 15 platser.

Dagens fråga

Tror du att FN-mötet i Skåne lett till något vettigt?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×