Mossagårdensfestival är känd för att ha fina band. I år är ett av de stor namnen Jacob Hellman.
Festivalen är en bra första festival för barnfamiljer tycker Jessica Eliasson som är en utav besökarna.
Jessica Eliasson tillsammans med sin sambo och sin son. Här arbetar de med växter från naturen som ska pressas till saft.
På en vägg kan festivalbesökarna bara ta en penna och friskt måla eller skriva något på väggen.
Många av besökarna passar på att köpa perenner som kan användas i matlagning eller bakning.
Träden beskärs samtidigt som besökarna går runt på festivalen. På så vis känns naturen ännu närmare.
Grisarna på gården brukar normalt går fria, men på grund av festivalen så har det nu fått ta några dagars semester på annan plats.

Ekologisk festival firar 10 år

VEBERÖD Det är det ekologiska engagemanget som drivet gänget bakom Mossagården. Festivalen är deras försök att under en helg inbjuda flera in i den ekologiska världen.

Den första festivalen anordnades 2008 och nu behöver festivalen inte ens göra reklam. Det märks tydligt för det finns inte en skylt från något håll när man kör in till Veberöd som visar att det faktiskt ens pågår en festival
– Vi vet att det som gillar det vi gör och musiken som spelas här hittar hit varje år. De som kommer hit är allt ifrån människor som är intresserade av de ekologiska varorna, tänket, men förstås också proggmusiken. Det lockar givetvis en och annan nyfiken invånare från omgivningen också, säger David Sköld. Han står i entrén och tar emot alla gäster. När biljett är inlöst får alla som har passerat ett band med en sten på och sedan är det bara att gå in på festivalområdet. Eller snarare en skog. För det är nämligen en liten skog som först möter besökarna för att sedan öppna upp till den lilla pittoreska världen i världen, som Mossagården utgör mitt inne i skogen.

Efter skogen möts besökarna av ett café som bjuder på hembakta kakor samt paj med plommon och rabarberpaj tillsammans med ingefära glass. Oavsett om besökarna äter eller inte så sitter man antingen i trädgårdsmöblerna, hammocken eller direkt på gräset och bara tar det lugnt. Det är också lugnet, vänligheten och den totalt stressfriamiljön som genomsyrar hela Mossagårdsfestivalen. Här blandas unga besökare med barnfamiljer och äldre. Ingen skriker och ingen bråkar.

På gården bakom kaféet spelar ett proggband inför en lika mixad publik som besökare. Alldeles intill serveras alkohol, men det är tydligt att här njuter man av ett glas öl i all enkelhet, men det handlar inte om någon fylla.
– Vi gillar det ekologiska tänket och vi prenumererar på deras lådor, trots att vi bor i Vellinge. Vi har varit här tidigare och vi gillar särskilt att barnen kan gå runt här och vara trygga. Min lilla 5-åring har bestämt sig för att han ska bli bonde och på många vis känns Mossagården som hemma, trots att ingen av oss arbetar som bönder utan är egenföretagare, säger Jessica Eliasson.
Hon älskar känslan av att det är ett annat tempo och att allt känns lite friare, men framförallt att allt känns närmare naturen.
– Det är en bra första festival för barnen, förutom att det förstås är trevligt för alla att vara här. Min lilla son sprang på vägen när vi skulle hit och han kom ihåg upplevelsen från förra året, säger Jessica Eliasson. Hon har särskilt noterat hur Mossagårdensfestival lyckats skapa en festival med enkla medel.
– Det är inte så korrekt eller perfekt organiserat, men det är avspänt och naturligt och det känner ju alla besökare av som kommer hit. Det är som att man verkligen bara går ner och andas lite när man kommer hit. Här finns verkligen något för alla i min familj, säger Jessica Elisasson

Till gården tillhör 60 hektar mark med skog, åkrar och ängar och det är inom en del av denna yta som festivalen ligger på. Gårdsscenen är byggd i trä och målet är också att all el som används inom festivalområdet ska produceras inom området, allt för att arbeta med miljöfrågorna från olika aspekter.
– Vi vill på festivalen lyfta fram ett par av framtidens mest hållbara material- och energilösningar. Den som är nyfiken på att lära sig mer om hampans många positiva användningsområden kan besöka festivalområdets utställande företag som säljer och visar upp många olika produkter, allt från musikinstrument till hängmattor, där hampan utgör material. Biogastemat syns på Mossagårdens gröna biogasbilar och på alla nya produkter och lösningar som visas upp av sponsorer och utställare, säger arrangörerna på sin hemsida.

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×