Dr Hux trollade med rep och många andra ting inför en häpen publik.Foto: Mattias Grenholm
Billeberga scouters kårordförande Christoffer Övén är själv förhindrad att vara med på Jamboree17.Arkivbild
Hans Skoog, Jan Hansson, Nils Bokelid och ”Nilo” Olsson pratade minnen från konfirmationen 1947.
Stefan Jansson visar hur polisbilen fungerar för syskonen Emilia, Ludvig och Lukas Nilsson.
Simon och Kevin Finne njöt av varsin sockervadd.
Veteranbilar stod uppställda inför beundrande blickar på Billebergadagen.

Billeberga bjöd upp till folkfest

Billeberga I strålande solsken gick Billebergaborna man ur huse för att fira Billebergadagen i lördags, som Hemvändardagen nu är omdöpt till.

2012 och 2014 arrangerade byns föreningar Hemvändardagen, som blev mycket populära och besökta. Men från i år döper man om evenemanget.
– De nyinflyttade tyckte att ”den dagen är ju inte för oss” och det förstår man ju. Därför döpte vi om den till Billebergadagen, säger Christoffer Övén, ordförande i Billeberga scoutkår.
Kåren är medarrangör tillsammans med byalaget, Billeberga GIF, Rönnebergs härads hembygdsförening och Svalövsbygdens pastorat.

Runt scoutgården och församlingshemmet var det fullt med aktiviteter för stora och små: femkamp, hopptorn, veteranbilar. Kön till den grillade grisen ringlade lång och runt polisens bilar var det många nyfikna.
– Här vill jag bo, säger Emilia Nilsson, som trängs inne i den mobila polisstationen med sina syskon Ludvig och Lukas, mamma Maria Magnusson och lokalpolisen Stefan Jansson.
Inne i scoutlokalen sitter Nils Ingvar ”Nilo” Olsson, Nils Bokelid (före detta Palm), Jan Hansson och Hans Skoog. De firar att det var 70 år sedan de konfirmerades i byns kyrka.
– Billeberga på 1930- och 40-talen var en helt annan by, mängder med affärer och flera skolor fyllda med barn, säger de.

Sedan några år saknas mataffär i Billeberga.
– Det finns ingen naturlig mötesplats och just därför fyller Billebergadagen en viktig funktion, menar kommunalrådet Olof Röstin, bybo och en av initiativtagarna till byalaget.
Under eftermiddagen trollbands publiken av magikern Dr Hux och folkmusikbandet Trenne innan priser delades ut efter tävlingarna.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×