På Sjöbo bibliotek testar man nu att ha obemannad disk. – När låntagarna vill ha hjälp trycker de på en knapp vid disken och då börjar ett armband vibrera på oss som har jouren då, berättar Maja Ricci med kollegan Mattias Andersson som båda bär ett sådant armband, som ser ut som en klocka. Foto: Caroline Stenbäck

Biblioteket ska testa larmarmband på prov

Sjöbo På Sjöbo bibliotek testar man nu ett…nytt system för service vid disken. När besökare önskar hjälp ska ett armband som bibliotekarierna bär börja vibrera.

Skånskan har tidigare berättat att Sjöbo bibliotek i mars började ha disken obemannad tre förmiddagar i veckan för att personalen skulle avlastas och få mer tid till andra arbetsuppgifter. Men efter två månader har man nu gett upp.
– Det frigjorde inte så mycket tid som vi hade hoppats på. Personalen fick ändå ge visst stöd till låntagarna, säger Annika Kharraziha, verksamhetschef för biblioteket.

Nu testar de i stället ett annat system som innebär att det går att få hjälp vid disken hela tiden genom att personalen kan tillkallas via en tryckning på en knapp.
– Den som har ansvaret för disken har ett armband på sig som vibrerar när någon trycker på knappen. Skulle ytterligare förstärkning behövas så kan den i sin tur tillkalla en annan person som bär ett liknande armband. Det gör jobbet lite friare.

Bibliotekarierna Maja Ricci och Mattias Andersson tycker att det nya systemet fungerar bra.
– Vi kan röra oss mer ute på golvet och det har vi märkt uppskattats av låntagarna, säger Maja Ricci.
Om låntagare inte behöver hjälp vid disken kan en av dem jobba inom räckhåll med att sätta upp böcker på hyllor och hjälpa låntagare som har frågor. Den andra personen som kan i stället till exempel jobba i magasin eller på kontoret med att beställa hem böcker, uppdatera hemsidan och förbereda läsfrämjande aktiviteter mot exempelvis barn i förskolan.

Ni känner inte att det vibrerande armbandet blir stressande?
– Det är inget som vi har upplevt än i alla fall. Men har man diskpasset så måste man ju välja arbetsuppgifter som är lätta att bryta, säger Maja Ricci.
– Att ringklockan togs bort saknar nog inte låntagarna som säkert stördes av ljudet. Men den uppskattades av förskolebarnen som gillade ljudet, säger Mattias Andersson.
Det nya systemet ska utvärderas inom kort. Målet är fortfarande, enligt Annika Kharraziha, att få låntagarna i största mån att sköta utlåningen själva.
– Vår önskan är att huvudbiblioteket ska ha meröppet, med andra ord mer självservice, så att fler kan nyttja biblioteket än de timmar som vi har öppet idag med bemanning.
– I Veberöd har man haft meröppet i tio-tolv år och det har fungerat utmärkt. Vi ser goda resultat i Lövestad där vi har meröppet och i höst får även Blentarp det.

Biblioteket har därför äskat 1,6 miljoner kronor för 2018 och 2,2 miljoner kronor 2019 till satsningen.
– Förutom att det behöver göras en del tekniska lösningar passar vi då även på att renovera och modernisera biblioteket, säger Annika Kharraziha.

Dagens fråga

Föredrar du midsommarafton framför julafton?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×