Foto: AP/TT
Foto: AP/TT

61 döda i skogsbränder

Portugal Portugal har förklarat tre dagars landssorg med anledning av de skogsbränder som - hittills tagit 61 människors liv.

En värmebölja med temperarturer uppemot, och ibland över, 40 grader ligger över Portugal och hela den Iberiska halvön. Samtidigt plågas landet av skogsbränder som rasar på många håll, skogsbränder som kostat åtminstone 61 människor livet – många saknas ännu – och som av premiärminister Antonio Costa i en tv-intervju kallats ”en mänsklig tragedi som helt saknar motstycke”.

– Under dagen har 156 bränder rapporterats runt om i landet. Av dem är elva fortfarande aktiva och två särskilt oroväckande, sa Antonio Costa vid en presskonferens på söndagseftermiddagen.

De flesta av de döda har mist sina liv när de bränts till döds i sina bilar när de flytt skogsbränderna i bergsområdet Pedrógão Grande i centrala Portugal, tjugotalet mil nordost om Lissabon. Av de 61 dödsoffren är fyra barn, rapporterar BBC. 54 personer har skadats, varav fyra är brandmän. Hundratals brandmän kämpar mot lågorna.

De flesta av dödsoffren har dock tillkommit i en enda av dem. På en väg mellan Figueiró dos Vinhos och Castanheira de Pera står de utbrända bilvraken på rad. Bilar som fångats i lågorna som dragit fram. 30 kroppar har hittades inuti bilar, 17 i anslutning till dem. Ytterligare 11 omkom i en by alldeles i närheten. De vanligaste dödsorsakerna har varit rök- och brandskador men två personer ska ha dödats vid en trafikolycka som har med bränderna att göra.

Uppemot 1 600 brandmän kämpade under söndagen mot bränderna.

För New York Times berättar AFP-fotografen Patrícia De Melo Moreira som kom till brandplatsen vid tretiden på söndagsmorgonen för att följa brandmännen till vägen där bilarna var strandsatta:
– De försökte bara kontrollera elden och stoppa den från att sprida sid eftersom den var så enorm, säger hon per telefon.
– Många dödades helt klart i sina bilar och vägen var helt förstörd, smält.

Portugal har regelbundet plågats av skogsbränder sommartid. Exakt vad som har utlöst bränderna denna gång är ännu inte fastställt men en teori, som framfördes av Antonio Costa, är att de har börjat med ett blixtnedslag.

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×