Robert Johansen, vd för Svalövsbostäder, vid tomten där man vill bygga nytt. Det rödvita huset i bakgrunden, med några år på nacken, har inspirerat till förtätningsidén.Foto: Mattias grenholm

Svalöv har planer på centrala lägenheter

Svalöv Svalöv förtätas. Det kommunala bostadsbolaget har planer på nybyggnation intill Gustaf Eliassons park. 15–20 nya lägenheter kan bli inflyttningsklara under 2019.

För närvarande står omkring 1 500 personer i den kommunala bostadskön. Har man inga speciella krav på storlek och läge kan man bli erbjuden en hyreslägenhet ett år efter att man anmält sig.

Men många har önskemål om service och kommunikationer, och omsättningen på något större lägenheter i tätorten Svalöv har minskat betydligt på senare år.
– Vi har noterat en väldigt stor efterfrågan på centralt belägna bostäder, och allra mest önskar folk hyra tvåor eller treor, säger Svalövsbostäders vd Robert Johansen.
Det är ålderskategorierna 25–45 och de över 65 som framförallt söker bostad i Svalöv. De förstnämnda är de som vill flytta ihop och har planer på att bilda familj, eller redan har något barn, och de över 65 är de som vill sälja villan och bo kvar i kommunen.

För ett par år sedan stod ett nytt hyreshus klart vid Möllegatan, ett hus dit just en del äldre flyttat efter att ha sålt sina egna villor.
– Ser man på det huset så är det kompakt på ett sätt som gör att man kan tänka sig liknande byggnationer på fler ställen. Då kom vi att tänka på gräs-ytan på andra sidan Möllegatan, vid gränsen till Gustaf Eliasson park, säger Robert Johansen.
Nu har Svalövsbostäder begärt en ändring i detaljplanen för att bygga en fastighet mellan befintliga hyreshus med adresserna Ryttaregatan, Möllegatan och Carl XI:s gata.

Huset är tänkt bestå av 15–20 lägenheter. Tvåor och treor med inriktning på de tidigare nämnda ålderskategorierna.
Som inspiration har man det närliggande huset på Möllegatan.
– Det är inte omöjligt att det blir något liknande, det är en lagom skala på det huset och det smälter in fint bland övriga hyreshus från 1950- och 60-talen, säger Robert Johansen.

– När man förtätar inne i orten finns det fler utmaningar som har med platsbristen att göra. Parkeringsplatser, miljöbyggnader, utrymme för gemensam gård, insyn och hänsyn till omkringboende, säger han.
Bostadsbolaget har därför delat ut informationslappar till alla omkringboende med inbjudan till en träff på kommunhuset på tisdag klockan 18.
– Alla som är berörda, eller bara intresserade, är försås välkomna. En kort presentation av idén, möjligheter till frågor och kanske en promenad till platsen, säger Robert Johansen.

Om allt går som bostadsbolaget vill kan den förändrade detaljplanen vara genomförd nästa år. Sedan följer en upphandlingsperiod och byggtid. Förhoppningen är att hyresgästerna ska kunna flytta in till hösten 2019.
– Kanske kunde vi i samarbete med kommunen göra något för att liva upp Gustaf Eliassons park också, säger han.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×