Vädret var på soldaternas sida under hela ceremonin. Fler och fler kvinnor börjar ta plats i soldatstyrkan. Foto: Hanna Dockson
Ett frieri genomfördes till tonerna av Top Gun. Hon sa ja.
Tobias Delén har varit med om en minnesvärd upplevelse.
Medaljerna som delades ut skänker soldaterna till sina nära.
Med flaggor, musik och applåder välkomnades soldaterna.
Anhöriga följde ceremonin med både andakt och stolthet.

Malistyrkan tillbaka

REVINGEHED Under en stämningsfull ceremoni välkomnades Malisoldaterna hem inför anhöriga. Allt i en mix av allvar, stolthet och så lite kärlek.

Det var 250 stolta soldater som inväntade sin medalj för sin insats i Mali. En tid som både har varit lärorik och stundtals lite otäck. Åter på svensk mark såg samtliga påtagligt nöjda ut.
– Cirka 70 soldater i veckan har kommit hem under en 3-4 veckors period. Efter deras förtjänstfulla tjänst så är det nu dags från försvarets sida att ta hand om dem, säger Janne Bohman informationschef vid Försvarsmakten. Han var själv soldat 2011 i Afghanistan och varje mission håller han andan:
– Vårt hjärta är alltid med soldaterna och vi hoppas att allt ska gå bra. Varje sådan här ceremoni är viktig och högtidlig oavsett hur många gånger man är med på den, säger Janne Bohman.

I två dygn har soldaterna scannats av utav Försvaret. De har fått berätta hur de mår, vad de behöver samt dela med sig av sina erfarenheter till truppen som står på tur att åka tillbaka.
Även om soldaterna visserligen har varit långt borta så har alla fört bloggar där deras anhöriga kan följa dem.

På varje mission är minst en av soldaterna debutant. En av dem är 23-åriga Tobias Delén som tycker att det känns skönt att vara tillbaka på svensk mark:
– Det går inte riktigt att föreställa sig hur känns på plats, men jag kommer länge att minnas öken. Det är en stor upplevelse att se den, men också de gånger vi blev attackerade.

Dagens fråga

Vilken festival går du helst på i sommar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×