Ylva Kjellsdotter. Illustration: Tora Carserud

Sommarspänning i olika former

En gång i veckan under hela sommaren kommer bibliotekarierna på Hässleholms bibliotek att turas om att dela med sig av tips om bra sommarläsning. Först ut är Ylva Kjellsdotter.

För fem år sedan kom Stefan Spjuts egenartade spänningsroman Stallo ut och i våras kom fortsättningen, Stalpi. Spjut skriver på ett sätt som skarvlöst för in läsaren i en till synes helt normal värld som emellertid också är befolkad av troll. Miljöbeskrivningar och karaktärsbyggen är fantastiskt välgjorda och man känner verkligen doften av norrländska skogar, bottenlös skräck och …tja, troll.
Trollen är inte snälla eller gulliga utan fruktansvärda, likaså de människor eller halvmänniskor som umgås och skyddar dem. Trollen går in i människors huvud, styr deras tankar och får dem att begå de mest bestialiska och avskyvärda handlingar. Stalpi är betydligt mer våldsam och blodisande än Stallo. Jag är van vid läskiga thrillers men sällan har jag blivit lika uppskrämd som av Stefan Spjuts förfärliga troll. Självklart hoppas jag på en tredje del.

Visserligen är Jane Harper född i England men hennes debutroman Hetta utspelar sig i en liten avkrok i Australien. Berättelsen är fint uppbyggd och miljö och atmosfär skickligt skildrad. Visserligen är en del av personerna lite schablonartade men på det stora hela funkar de.
Historien inleds med att poliskommissarie Falk som kommer hem till sin barndomsstad för att gå på sin bäste väns begravning. Denne har tagit livet av sig själv och sin familj och till en början skyller man vansinnesdådet på torkan som gör det omöjligt att bo kvar och behålla förståndet. Falk anar att något inte stämmer och tillsammans med den lokala polisen börjar han nysta i händelserna. Det är bara det att ju närmare sanningen han kommer, desto närmare kommer han också avslöjandet av sin egen hemlighet. Välskrivet, spännande och kul med Australien som bakgrund.

Lisa Jewell har skrivit allt från mysiga relationsromaner till allvarligare berättelser om familjehemligheter och övergrepp. Vilka man än väljer så är de alltid lättlästa men absolut inte lättviktiga. Det finns ett djup och ett allvar och hon väjer inte för svåra ämnen. Jewell har ett utmärkt språk och skriver med mycket humor och värme.
Hennes senaste roman Jag fann dig gränsar till spänningsgenren och kretsar kring en man som hittas på en regnig strand i norra England, drabbad av plötslig minnesförlust. Historien berättas utifrån olika perspektiv av olika personer och skapar en intrikat väv av obehagliga händelser, värme, hopp, förtvivlan och kärlek. Man blir alltid gripen av Jewells böcker och lägger ifrån sig dem med en varm känsla i magen.

Läs mer:

×