Anja (Julia Ragnarsson) med pappa Zlatan (Milan Dragišić) i Sarajevo Goran

Skånsk Guldbaggefilm visas i SVT

Onsdag 28 juni blir det Guldbaggefilm från Skåne i SVT2. Det är Malmöregissören Goran Kapetanovics långfilm Min faster i Sarajevo som fick en bagge för både bästa regi och bästa kvinnliga biroll som visas 21.45.

Samtliga Movings Sweden filmer som visas i SVT i sommar:
21 jun 21.45:
I Will Always Love You Kingen (28 minuter). regi och manus: Amanda Kernell.
28 juni 21.45:
Min faster i Sarajevo (60 minuter). Regi: Goran Kapetanovic.
12 juli 21.45:
Möte om eftermiddagen (45 minuter). Regi: Åsa Kalmér.
19 juli 21.45:
Den störste (50 minuter). Regi: Fijona Jonuzi.
26 juli 21.45:
2060 (45 minuter). Regi: Henrik Hellström
02 augusti 21.45:
Småstad (60 minuter). Regi: Johan Löfstedt
09 augusti 21.45:
Nattbarn (38 minuter). Regi och manus: Sanna Lenken
16 augusti 21.45:
Hold me Down (28 minuter. Regi och manus: Niclas Gillis

Visning av Min faster i Sarajevo ingår i SVT:s satsning på att visa nya svenska Moving Sweden-filmer på onsdagskvällar under hela sommaren. Totalt åtta filmer kommer det att bli med start onsdag 21 juni. Moving Sweden är projektet som låter etablerade och mindre etablerade filmskapare prova nya berättarformer och format.
– Vi bjuder publiken på science-fiction, tonårsfilm, familjehybrid, drama, komedi och tragedi i sommar. Här finns både skön genrebredd och modig spets i berättandet. Vi hoppas på underbara sommarregn på onsdagskvällarna framöver, säger Helen Ahlsson filmkonsulent för Moving Sweden, Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Först ut bland Moving Sweden-filmerna, 21 juni, är kortfilmen I will always love you Kingen. Den är regisserad av Amanda Kernell som gjort succé världen över med sin långfilmsdebut Sameblod. I will always love you Kingen beskrivs som ett förlossningsdrama med inspiration från verkligheten.
Onsdagen därefter är det så dags för Min faster i Sarajevo där Milan Dragisic (pappan i Äta sova dö) och Julia Ragnarsson (känd från bland annat tv-serien Springfloden) spelar far och dotter som åker till Sarajevo för att pappan ska hitta tillbaka till sina rötter i Bosnien.

Bland de övriga filmerna finns till exempel Nattbarn baserad på serietecknaren Hanna Gustafssons Augustnominerade serieroman med samma namn. Den är regisserad av Sanna Lenken som fick Kristallbjörnen i Berlin för långfilmen Min lilla syster. Man kan också se Möte om eftermiddagen som är en filmatisering av Henning Mankells relationsdrama och har Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom i huvudrollerna.
– Det är ett starkt år för Moving Sweden. Vill du bli både underhållen och utmanad i sommar har du några riktiga pärlor att se fram emot på SVT, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT i ett pressmeddelande.
Alla Moving Sweden-filmer finns att se på SVT Play 30 dagar efter att den visats.

Samtliga Movings Sweden filmer som visas i SVT i sommar:
21 jun 21.45:
I Will Always Love You Kingen (28 minuter). regi och manus: Amanda Kernell.
28 juni 21.45:
Min faster i Sarajevo (60 minuter). Regi: Goran Kapetanovic.
12 juli 21.45:
Möte om eftermiddagen (45 minuter). Regi: Åsa Kalmér.
19 juli 21.45:
Den störste (50 minuter). Regi: Fijona Jonuzi.
26 juli 21.45:
2060 (45 minuter). Regi: Henrik Hellström
02 augusti 21.45:
Småstad (60 minuter). Regi: Johan Löfstedt
09 augusti 21.45:
Nattbarn (38 minuter). Regi och manus: Sanna Lenken
16 augusti 21.45:
Hold me Down (28 minuter. Regi och manus: Niclas Gillis

×