Bil nummer 100 miljoner kördes av Jette Bøndergaard och Rolf Andreasen, som var på väg till sitt hus i Broby. De överräcktes blommor och ett presentkort på en hotellövernattning i Malmö, av Øresundsbro Konsortiets VD Caroline Ullman-Hammer. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron
Bil nummer 100 miljoner kördes av Jette Bøndergaard och Rolf Andreasen, som var på väg till sitt hus i Broby. De överräcktes blommor och ett presentkort på en hotellövernattning i Malmö, av Øresundsbro Konsortiets VD Caroline Ullman-Hammer. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

Hundra miljonte bilen har kört över bron

Öresund På fredagen körde den hundra miljonte bilen över bron sedan den öppnades

Milstolpar i Øresundsbrons trafikutveckling

1 juli 2000 Øresundsbron öppnar
18 september 2000 1 miljon bilar
21 juli 2003 10 miljoner bilar
2 maj 2010 50 miljoner bilar
16 juni 2017 100 miljoner bilar

Den 1 juli 2000, ett halvår in på det nya millenniet, öppnades Öresundsbron för trafik. Sedan dess har 100 000 000 bilar kört över bron. Den milstolpen passerades under fredagen. I bilen satt, enligt ett pressmeddelande från Öresundsbrokonsortiet, Jette Bøndergaard och Rolf Andreasen som var på väg hem till sitt hus i Broby.

Paret fick ett presentkort på en övernattning i Malmö och ett fång blommor av Öresundsbrokonsortiets vd Caroline Ullman-Hammer som inväntade dem vid Lernackens betalstation på den svenska sidan.

– Det är en viktig milstolpe, inte bara för Øresundsbron utan för hela regionen. Varje dag kör tusentals människor till sitt arbete, till semester och till nya upplevelser i Danmark, Sverige och resten av Europa. Det är vi otroligt stolta över att få vara en del av, säger Caroline Ullman-Hammer.

Det tog tio år att komma upp till 50 miljoner bilar på bron. De senaste 50 miljonerna kom man med andra ord upp till på bara sju år, vilket visar på trafikutvecklingen över tid.

Milstolpar i Øresundsbrons trafikutveckling

1 juli 2000 Øresundsbron öppnar
18 september 2000 1 miljon bilar
21 juli 2003 10 miljoner bilar
2 maj 2010 50 miljoner bilar
16 juni 2017 100 miljoner bilar

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×