Gunhild Carlings youtube-program ses av en stor publik världen runt och genererar många spelningar. Foto: Per Jahnke

Carlings show når världen runt

I tio år har det varit swing- och jazzfestival i Stockamöllan mitt i juni, men i år har swingdrottningen Gunhild Carling fullt upp med andra engagemang. Hennes tv-program som sänds på Youtube varje vecka drar storpublik och genererar spelningar världen över.
– Men jag funderar över att göra något hemma i Stockamöllan senare i sommar, säger hon.

När vi når Gunhild Carling på telefon befinner hon sig i Italien. I Bari har hon spelat på en välgörenhetstillställning och nu är hon på väg till Öland där hon spelar tillsammans med Wille Crafoord i helgen. I sommar kan man bland annat få höra Gunhild i Skåne på Landskronakarnevalen, på Sommarrock i Svedala och på Ingelsträde Jazzfestival som brodern Max håller i.
– Det jag satsar på nu är att sända tv-programmen på Youtube varje vecka för mina fans. Det är ett bra sätt att nå ut och det har blivit ett sätt att förnya sig, säger Gunhild Carling.

Fansen får önska låtar som spelas live i programmet och publik finns över hela jordklotet.
– Jag har flest tittare i USA, kanske 60 procent, men det är också mycket folk som kollar i Sydamerika och det finns publik i Indien och Kina och i Egypten. Jag har blivit inbjuden till en jazzfestival i Tunisien och till Förenade Arabemiraten. De hör av sig från olika håll.

Det låter som om du skulle kunna turnera hur mycket som helst?
– Ja, nu måste jag ta mig en funderare på hur mycket jag vill flyga kors och tvärs över Atlanten. Jag vill ju vara hemma hos familjen också – och jag hör till dem som verkligen lider av jetlag.
Det var i september som Gunhild Carling drog igång sina livesändningar.

Trodde du att programmen skulle få en sådan effekt?
– Både ja och nej. När vi började fanns det ingen som gjorde det vi gjorde. Vi började samma dag som man kunde streama live. Tanken var att vi skulle köra en gång i månaden, men i november kom vi igång en gång i veckan.

Gunhild Carling har sänt från olika ställen, som B B King Club i New York. Hon har spelat solo och med olika band.
– Sista spelningen var det jag och en gitarrist i en och en halv timma lång show. Jag spelade alla instrument jag kan!
Programmen finns att se även i efterhand på Gunhild Carlings youtubekanal, hemsida och på facebook, men många kollar när programmet sänds söndagar kl 20.00.
– Jag känner så här, nu när jag har börjat får jag hålla på med det. Det är min man som är det tekniska geniet och vi hade tanken att vi kanske skulle göra sommaruppehåll – men det var inte så lätt. Vi har ju fått in både en massa sponsorer och en stor publik.

Gunhild Carling har också funderat över vad hon ska kunna göra hemma i Stockamöllan.
– Någonting ska det bli. Jag saknar Stockamöllan mycket. Men det är min man Johan som är 95 procent av allt, kraften i allt och nu är det han som producerar programmen. Vi ska fundera på rätta tillfället, säger Gunhild Carling.

×