Belysningen på Killehuset är ett exempel på ett medborgarförslag som förverkligats. Från och med i dag heter forumet där allmänheten kan vara med och påverka Idé Svedala.

Idé Svedala ersätter medborgarförslagen

SVEDALA Idé Svedala har premiär i dag. Forumet finns på kommunens webbplats och ersätter medborgarförslagen.

– Vi är mycket förväntansfulla och hoppas givetvis att det ska komma in förslag redan första dagen, berättar kanslichef Teresa Fridell som också är moderator för Idé Svedala.
– Vår förhoppning är att Idé Svedala ska utveckla medborgardialogen, förbättra medborgarnas inflytande och delaktighet i kommunen och ge de förtrondevalda ökad kunskap om och förståelse för vad som engagerar allmänheten.

När ett förslag lämnats in är det Teresa Fridells uppgift att granska så att det inte strider mot de riktlinjer som antagits för Idé Svedala.
– Förslaget får inte vara kränkande och inte gälla en enskild individ. Om det inte finns några hinder är mitt mål att förslaget ska komma ut så fort som möjligt men tidsgränsen är max två arbetsdagar.
För att kunna lämna ett förslag på forumet Idé Svedala som finns på svedala.se måste personen ha ett konto.
– Det skapar man lätt på webbplatsen, fortsätter Teresa Fridell. När vi publicerat förslaget kan alla som vill börja rösta. Det går att rösta både för och emot.
– Man kan också dela förslaget på sociala medier som facebook och twitter. Om förslaget får 30 röster som stödjer det lämnas det till berörd nämnd för handläggning.

Förslagen ligger ute i 90 dagar och det är alltså under den tidsperioden som det måste ha samlat 30 jaröster för att kunna gå vidare. Därefter får berörd nämnd behandla förslaget Beroende på vad det gäller kan det också behöva tas ett beslut i kommunfullmäktige. Nämnden måste ha tagit ställning till förslaget inom fyra månader.

– Även där är målsättningen att det ska gå fortare. Vi hoppas att många ska använda sig av den här möjligheten att påverka.
– Det här är en enklare variant av medborgarförslagen. Sedan är det givetvis så att bara för att ett förslag behandlats innebär det inte att det kommer att genomföras.
Medborgarförslagen som funnits tidigare har ofta gällt många konkreta frågor som skyltning, för höga häckar, förbättring av lekplatser och liknande.

Den som inte har tillgång till dator kan fylla i en skriftlig blankett. Uppgifterna från den förs sedan över till webbplatsen. Det går även att få hjälp av kundservice att skapa ett konto till Idé Svedala.
Det återstår vem som blir först ut att få ett förslag registrerat på Idé Svedala.

Dagens fråga

Ska du besöka dansfestivalen i Staffanstorp i helgen?

Loading ... Loading ...

Tv

×