Ulf Stark. Foto: Stefan Sandström

Ulf Stark är död

n Författaren Ulf Stark har avlidit, några få veckor innan sin 73-årsdag. Svenska folket känner kanske främst till honom genom filmen ”Kan du vissla Johanna”, som sänds i tv varje julafton sedan 1994 och som bygger på en av hans böcker.
Den skrev han 1992; 1984 hade han fått sitt stora genombrott med ”Dårfinkar och dönickar”. Med den vann han Bonniers Juniorförlags barnbokspristävling. Den blev tv-serie och 2009 spelades den som musikal på Stockholms stadsteater.
Ulf Stark växte upp i Stureby, en förort till Stockholm. Det var också där han fann miljöerna till många av sina böcker. 19 år gammal gav han ut sin första diktsamling, Ett hål till livet. Han fortsatte skriva dikter och romaner.
1975 kom hans första barnbok, Petter och den röda fågeln. Jaguaren, en bilderbok illustrerad av Anna Höglund, belönades 1988 med Nils Holgerssonplaketten. Min vän Percys magiska gymnastikskor (1991) var delvis självbiografisk och följdes upp med Min vän shejken i Stureby (1995) och Min vän Percy, Buffalo Bill och jag (2004).
Ulf Stark har genom åren publicerat ett fyrtiotal böcker; den senaste, Åskan, kom så sent som i våras.
Ulf Stark avled på tisdagen i sviterna av en cancersjukdom. (SkD-Wikipedia)

×