Anna Blomberg är aktuell med ett nytt humorprogram i P4. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Anna Blomberg. Foto: Viktoria Blomberg

Aktuell med många radioröster

Vill du höra Mikael Persbrandt ge goda råd till kvinnor? Eller bli förvånad över att Astrid Lindgren ringer från himlen?
Då ska du lyssna på Sveriges Radios nya humorprogram Anna Blomberg i P4.

FAKTA:
Anna Blomberg i P4, sänds varje torsdag och fredag förmiddag mellan den 15 juni och den 18 augusti.
programmet är sex minuter långt.
Programmet går ut till alla 25 P4-kanaler.
Gäster i programmet är bland andra journalisten Elisabet Höglund, författaren Astrid Lindgren, Hollywoodfrun Anna Anka och skådespelaren Mikael Persbrandt.
Anna Blomberg har tidigare setts och hörts i bland annat Public Service i P1, på teaterscenen i föreställningen Anna Blombergs värld och i TV-serierna Kvarteret Skatan och Hipp Hipp.
Anna Blomberg i P4 är gjord av: Anna Blomberg, Sara Andersson, Susanna Eklund, Marcus Johansson och Paula McManus.

– Jag började härma människor när jag var liten. Folk som jag träffade. Fast det var inte som att jag stod och mobbade dem, så dum är jag inte, säger Anna Blomberg och skrattar.
Men hon upptäckte tidigt att hon var bra på det. Hitta människors rörelsemönster, det som utmärkte deras röster. Och på den vägen är det. Anna Blomberg är en i Sverige flitigt förekommande skådespelare, komiker och imitatör och i sommar maxar hon sitt persongalleri i Sveriges Radios Anna Blomberg i P4.
– Jag är programledare och med mig i studion har jag fullt med gäster. Kända och okända, folk som ringer in, reportage. Fast egentligen är det bara jag. Jag gör alla rösterna. Vi har ingen direkt förlaga till programmet men ambitionen är att hålla en P4-känsla. Rätt som det är kan programmet avbrytas av ett trafikmeddelande. Och jag som programledare kommer vara väldigt glad och trevlig och prata tydligt.

Alla tjugo program är redan inspelade, men känslan kommer vara, att det som händer, händer direkt. Gänget som skapat serien har valt att koppla många avsnitt till sommarens olika happenings så som Vansbrosimmet, Potatisfestivalen i Allingsås och U21-EM i Polen.
Bland annat kommer kända, storhåriga reportern Elisabet Höglund cykla Vätternrundan och Lill-Babs kommer sprida glädje från flygledartornet på Landvetter.
Några lite mindre kända karaktärer kommer också att dyka upp. Den nervöse läkaren Margareta svarar på frågor om sommarens åkommor och tanten Berit berättar om hur det var att föda barn i småländska byn Knähult förr i tiden.
Berit är förresten inte helt okänd. Hon har varit med i TV-serien Kvarteret Skatan innan och också dykt upp som mattant i tidigare produktioner.

Att göra radio innebär en viss utmaning tycker Anna Blomberg.
– När du gör TV kan du alltid komma undan med ett lite sämre manus, genom att se rolig ut eller spela på ett roligt sätt. Men när du bara har din röst att jobba med är det extremt viktigt att manus är bra. Det går inte att skyla över på något sätt.
Samtidigt tycker hon att det är lättare att göra radio. Smidigt. Att göra om en sketch är egentligen ingen konst i radio. Med TV är det annorlunda. Det är en helt annan apparat med teknik, rekvisita och folk.

Trots alla röster som samsas i Anna Blomberg, har hon inga problem med att hitta sin alldeles egna röst. Hon kan till och med se imitationerna som ett sätt att få använda sitt eget känsloregister och kanske utvecklas som människa och skådespelare.
– Men ibland tänker jag att alla karaktärer jag gör är så roliga och jag kan känna mig lite tråkig själv, säger hon och ler genom telefonen. Men människor jag möter är respektfulla. De förväntar sig inte att jag ska vara Lill-Babs hela tiden. Och om någon ber om det tycker jag bara det är roligt. Jag är ju stolt över alla mina röster!

FAKTA:
Anna Blomberg i P4, sänds varje torsdag och fredag förmiddag mellan den 15 juni och den 18 augusti.
programmet är sex minuter långt.
Programmet går ut till alla 25 P4-kanaler.
Gäster i programmet är bland andra journalisten Elisabet Höglund, författaren Astrid Lindgren, Hollywoodfrun Anna Anka och skådespelaren Mikael Persbrandt.
Anna Blomberg har tidigare setts och hörts i bland annat Public Service i P1, på teaterscenen i föreställningen Anna Blombergs värld och i TV-serierna Kvarteret Skatan och Hipp Hipp.
Anna Blomberg i P4 är gjord av: Anna Blomberg, Sara Andersson, Susanna Eklund, Marcus Johansson och Paula McManus.

×