Ägaren Maurizio Raspa har inte stått i köket på Perugina på 20 år. Det är istället pizzabagaren Maher Salameh som står för maten. Foto: Lisa Winqvist
Maurizio Raspa säljer pizzeria Perugina efter 33 år.
Pizzeria Perugina på Amiralsgatan är till salu. Ägaren Maurizio Raspa tycker bäst om enkla pizzor. Foto: Lisa Winqvist

Perugina tog pizzan till stan

Malmö Malmös äldsta pizzeria är till salu. Maurizio Raspa har drivit Perugina på Amiralsgatan i 33 år. Men den traditionella pizzabutiken är äldre än så.
– Det har bara varit italienare som ägare, det är inte så vanligt, säger han.

– För att veta om en pizzeria är bra, beställ en pizza med bara tomat och ost.
Det är det enkla som avslöjar pizzabagaren, menar Maurizio Raspa som drivit pizzeria Perugina på Amiralsgatan de senaste 33 åren.

Han är så gott som uppvuxen på en pizzeria, faderns vänner drev restaurang och enligt Maurizio själv har han jobbat med pizza sedan han var tio år gammal.
– Jag tyckte det var väldigt häftigt att hänga med de här vuxna italienska männen. Jag hade bråttom att bli stor och hjälpte till mycket i min pappas vänners pizzeria.
Han är uppvuxen i Sverige, men har italienska föräldrar. De kom hit som arbetskraftsinvandrare och fadern har bland annat jobbat på Kockums.
– De var några av de få som stannade i Sverige, nästan alla andra åkte hem.

Perugina öppnade 1973, eller 1974, det är inte helt fastslaget exakt årtal. Men pizzerian är allmänt känd som Malmös äldsta. Egentligen är det en pizzabutik. Det finns ingen egentlig servering och enligt Maurizio säljer en pizzabutik bara pizza, inget annat.
– Det finns några få av orginalställena kvar. Det är vi, Teneriffa i Slottsstaden, Quattro där i närheten och Pompei som också ligger i Slottsstaden. De har hållit ungefär samma koncept sedan starten, berättar Maurizio.
Enligt honom hör inte kebabpizzan hemma i en riktig pizzabutik, men den är den mest älskade av svenskarna och finns därför på menyn hos Perugina.

Men egentligen ska det vara en välgjord, och framför allt, hemmagjord tomatsås, olivolja och mozzarellaost. Och så en krispig deg.
– Degen är jätteviktig. Men den kräver bara fyra ingredienser – jäst, vatten, salt och mjöl.
Degens jäsning är också viktig och den får gärna ligga och vila i tre dagar innan den skjutsas in i ugnen.
Även om Perugina är till salu har Maurizio Raspa inga planer på att lämna pizzabranschen – istället satsar han och en gammal vän på ett nytt pizzakoncept som går under namnet Fredos pizza gastronomia. Mycket mer än så vill Maurizio inte säga ännu.

När han köpte Perugina 1984 jobbade han själv som pizzabagare där i tio. Men han har även drivit en Sibyllarestaurang och två klädesbutiker. Nu är både pizzerian och klädesbutiken till salu. tanken är att han ska fokusera på sitt nya koncept.
– När jag köpte Perugina var det flera italienare som tyckte att det var en dålig idé för det gick inte bra. Men det vände snabbt och nu går företaget bra.
Trots att italiensk mat älskas av svenskarna finns det även ett intresse för den nordiska maten i Italien.
– När jag åker ner tar jag alltid med mig gravad lax till mina vänner. De tycker det är häftigt att den är rå, säger Maurizio.

Dagens fråga

Ska du besöka dansfestivalen i Staffanstorp i helgen?

Loading ... Loading ...

Tv

×