Den 17 juni står Björn Nilson på scen som kapten Röd i Malmös Folkets Park. Foto: Gunilla Wedding
Kapten Röd, alias Björn Nilson. Foto: Gunilla Wedding
Kapten Röd, alias Björn Nilson. Foto: Gunilla Wedding

Malmö först ut när Kapten Röd kommer tillbaka

Musik Efter flera år av tystnad är Kapten Röd tillbaka på scen och med ny musik. Start för sommarens turné Hundralappen blir det i Folkets Park i Malmö 17 juni.
– Nu känner jag mig harmonisk och redo för det här, säger Björn Nilson när vi träffas just i Folkets Park.

Hundralappen-turnén:
17 juni – Malmö, Folkets Park
29 juni – Västerås, Cityfestival
7 juli – Halmstad, Brottet
8 juli – Eskilstuna, Parken Zoo
21 juli – Norrköping, Hugo
3 augusti – Örebro, Strömpis Trädgård
5 augusti – Hofors, Folkets Park
11 augusti – Helsingborg, Sundspärlan
18 augusti – Trollhättan, Folkets Park
19 augusti – Huskvarna, Folkets Park
2 september – Göteborg, Trädgårdsföreningen

Kapten Röd, eller Björn Nilson som han heter utanför scen, är i Malmö tillsammans med managern Carl Martinsson för att prata om starten på sommarens turné Hundralappen. Medan vi går en runda i Folkets Park och funderar över exakt var han ska stå på scen 17:e juni berättar Björn Nilson att han har en speciell relation till Malmö. Han bodde här ett lyckligt år 2009 och från sin lägenhet på Amiralsgatan hade han utsikt över just Folkets Park. Efter ett varv parken runt slår vi oss ner vid rosstatyn och fortsätter att prata om varför Kapten Röd försvann från scenen efter de stora framgångarna 2012, varför han är tillbaka nu och om Hundralappen – sommarens turné där alla biljetter kostar 100 kronor.

Björn Nilson inledde sin musikkarriär som reggae- och dancehallartisten Kapten Röd runt 2005. 2007 kom debutalbumet Stjärnorna finns här och under flera år växte populariteten stadigt. 2012 fick Kapten Röd P3 Guld i kategorierna årets artist och årets liveartist.
– Jag hade byggt upp en stor publik och gett ut två skivor och 2012 fick jag något slags brett genomslag som förändrade mycket, berättar Björn Nilson. Det var verkligen över en natt och plötsligt blev jag offentlig och det förändrade mitt privatliv mycket. Jag tyckte det var svårt att vänja sig vid och ville inte göra något för att underblåsa det.

Lösning blev att Björn Nilson drog sig undan allt som hade med Kapten Röd att göra. Under flera år har han inte uppträtt eller skrivit musik till sig själv, även om han skrivit och producerat åt andra.
– Jag tänkte att om jag försvann så kommer de här 15 minuterna i rampljuset också att försvinna, men så blev det inte. Det är klart att det har svalnat men det är än fantastiskt, folk lyssnar fortfarande på musiken.
Samtidigt som Björn Nilson konstaterar detta kommer en ung man fram och vill hälsa.
– Tjena mannen, mycket stor respekt. Jag kommer på din konsert, jag lovar, säger han och skakar hand.
– Som jag känner nu när den här killen kommer fram så är jag bara hundra procent stolt och glad att han känner igen mig och kopplar det med till positivt, säger Björn Nilson när mannen försvunnit. Till 99 procent har människor en positiv relation till mig och min musik så nu fokuserar jag på det. Det kommer fortfarande att komma stunder som är jobbiga och det finns sammanhang jag lärt mig att undvika – jag åker inte kollektivtrafik mitt i natten på helgen med fulla människor. Men jag känner mig harmonisk och redo för det här igen.

Under ”åren i skuggan”, som Björn Nilsson själv kallar sin bortavaro, känner han att han saknade en stor del av den han själv var och att han haft en megafon hängande på ryggen som han inte använt sig av.
– För att handskas med offentligheten som kom med mitt genombrott stängde jag helt och då stängde jag också en sida av mig som var passion och glädje och väldigt social och det var inte något jag mådde bra av. Jag blev inte en bättre förälder eller en harmonisk människa när jag inte gjorde det jag brann för. Efter hand tänkte jag att vad fan, jag vill vara en positiv förebild för min omgivning och mina barn och väljer att ta den här megafonen och sprida någon positiv svallvåg. Folk lyssnar till mig från vänster och höger och många som inte delar mina åsikter kanske kan få upp ögonen. Jag tror inte jag kan förändra världen men jag kan sprida god stämning runt mig med min musik. Motivationen att ge sig ut på turné och att skapa musik igen kom också när idén om Hundralappen föddes.
– Det var inte ett så populärt samtal till min bokare när jag sa att vi ska göra en turné och det ska kosta 100 kronor i inträde, berättar Björn Nilson med ett glatt skratt. Det kom ganska snabbt en reaktion att om det kostar två hundra blir det enklare. Men, nej, det klingar gött med Hundralappen. En regel som vi också haft för turnén, och som vi lyckats hålla i nio ställen av tio, är att alla städer vi spelar i ska ha ett klasspektra, Det är ingen mening att spela i ett område där alla har pengar och lägga priset på 100 kronor.

I februari släppte Björn Nilson också sin första låt sedan 2012, Över min döda, som just handlar om valet att göra något av sin livssituation. Ytterligare en låt kommer runt midsommar och Björn Nilson erkänner att han börjar bli sugen på ett helt album.
– Ett album är tio pusselbitar. det bildar en ram, och målar en större och djupare bild av mig. Jag känner nog nu att jag är mer albumartist än en singelartist. Under turnén blir det mycket av de äldre låtarna på scen men Björn Nilson lovar också att testa nya saker och spela de nya låtar som finns. På scen har han också med sig ett gäng artister som han har samarbetet med, gillar och gärna vill ge plats. I Folkets Park i Malmö blir det Essa Cham, Meedi, Stina Velocette, Jeepstarr och Antonio D som inleder.
Hur känns det nu när turnéstarten närmar sig?
– Sjukt nervös faktisk. det känns som det är ett par mil från mig Björn i vardagen upp till att vara Kapten Röd på scen, Men jag hoppas verkligen att det efter första spelningen ska kännas som att den där scenuniformen hängde och väntade där jag lämnade den.

Hundralappen-turnén:
17 juni – Malmö, Folkets Park
29 juni – Västerås, Cityfestival
7 juli – Halmstad, Brottet
8 juli – Eskilstuna, Parken Zoo
21 juli – Norrköping, Hugo
3 augusti – Örebro, Strömpis Trädgård
5 augusti – Hofors, Folkets Park
11 augusti – Helsingborg, Sundspärlan
18 augusti – Trollhättan, Folkets Park
19 augusti – Huskvarna, Folkets Park
2 september – Göteborg, Trädgårdsföreningen

×