Angelika Prick och Alexander Hermansson är programledare i årets Sommarlov. Här i SVT:s lokaler i Malmö.Foto: Yvonne Erlandsson
Alex Hermansson och Angelika Prick blir planetskötare tillsammans med alla sommarlovslediga barn. Foto: Janne Danielsson/SVT
Sommarskuggan kommer att dyka upp. Foto: Niklas Forshell/SVT
angelika prick och alexander hermansson

Ett sommarlov med planetvård

På måndag den 12 juni kl 09.00 är det start i SVT Barnkanalen för årets direktsända Sommarlov från Scaniabadet i Malmö. Programledarna Angelika Prick och Alexander Hermansson är taggade inför uppdraget – att tillsammans med alla sommarlovslediga barn bli planetskötare.
– Vi ska ta hand om jorden, säger Angelika Prick.

På SVT:s kontor i Malmö pågår arbetet inför årets Sommarlov för fullt när tidningen tittar in. Det blir första året som duon Angelika Prick och Alexander Hermansson är programledare på egen hand, men innan direktsändningen på måndag ska de hinna ha ett genrep och känna in sig på årets tema. Ett tema som är självklart och viktigt. Och det finns mycket som alla kan göra själva – också den tänkta sjuåring som är målgruppens huvudperson.
– Som att släcka lampor när man går ut ur ett rum, sopsortera och panta burkar, säger Angelika Prick.

Hur miljömedvetna är ni själva?
– Jag gör det jag kan, säger Angelika Prick. Jag äter vegetariskt och sopsorterar – och nu när vi har börjat jobba med temat känns det att man tänker ännu mer på vad man kan göra.
Alexander känner att han också är helt ok i sitt miljötänk.
– Men jag känner att jag kommer att lära mig en hel del bra saker i sommar, säger han.

Både Angelika och Alexander tror att temat kan ge ringar på vattnet och göra att både barn och vuxna blir mer miljömedvetna. Men givetvis handlar Sommarlov inte enbart om miljötänk.
– Vi ska ha bus och skoj också, säger Alexander Hermansson.
Direktsänd tv med massor av publik – det brukar vara mellan 500 och 2 500 personer kring Sommarlovsbussen – är en utmaning. Alex Hermansson gör Sommarlov för fjärde året och Angelika Prick för andra, så båda har vana.
– Men man kommer alltid att vara lite på spänn. Och det är bra, säger Angelika.
– Ja, den nerven ger oss energi. Man skärper sig till det yttersta. Alla känner det, också barnen som är där, säger Alexander.

Första avsnittet för säsongen är alltid lite extra pirrigt, så på måndag morgon kommer programledarna att vara extra taggade.
– Man vill känna att man ”sätter” det, säger Angelika.
Hon tycker att förra året, hennes första sommar som Sommarlovsvärd, var både kul och också en bra erfarenhet för hennes andra arbete.
– Jag håller mer på med teater annars. Och mötet mellan teater och live-tv är väldigt sunt tycker jag. Teater är fördjupning och process, live-tv är att vara i nuet, att ha ett uppdrag att och lösa det. Det har givit en fräschör till det jag brukar göra. Och det har också varit så kul att lära känna Malin Olsson och Alex. Vi har världens bästa redaktion, säger Angelika Prick.

Alexander Hermansson håller med.
– Sommarlov är en ganska stor familj och det blir en magisk stämning, säger han.

Men har det aldrig hänt något som gjort att ni skulle vilja fly bort från Sommarlovsbussen?
– När jag skulle gå på vatten förra året, säger Angelika Prick. Det var vetenskapexperiment, de hade gjort en hög pool och det kändes så himla osäkert, så riskabelt. Jag kände: ”Nej, det är live-tv, jag kommer att skada mig”. Det var första gången kroppen sa nej. Men det gick bra!
Det slutade med att Angelika och Alexander skrattade stort.
– När vi har kul i rutan har vi kul på riktigt, men den gången blev det så att vi skrattade väldigt mycket. Det var så mycket folk den dagen och alla kände: ”Angelika är rädd på riktigt”. Då blev det väldigt kul.
Angelika Prick och Alex Hermansson ser fram emot ännu en rolig sommar med barnpubliken på plats och framför tv:n.
– Jag rekommenderar Varmkorvens planetskötartips varmt. Inte att göra, men att titta på. Det är väldigt roligt. Varmkorven gör precis det man inte ska göra, säger Angelika.

Och Sommarskuggan?
– Jo, den finns kvar och kommer också att dyka upp, lovar Alex.

Sommarlov:

Visas i Barnkanalen 12 juni-18 augusti kl 09.00.

Klara artister i sommar.

16 juni – Boris Renée

Tisdag 20 juni – Emil och Daniel Norberg

23 juni – Dolly Style

30 juni – Rebecka Karlsson (Idol 2016)

7 juli – Benjamin Ingrosso

14 juli – The FO & O

28 juli – Peg Parnevik

4 augusti – Wiktoria

11 augusti – Younghearts

×