Karin Slaughter. Foto: Alsion Rosa
Ann Cleeves. Foto: Micha Theiner
Jane Harper. Foto: Nicholas Purcell.

Trippel i bra sommarläsning

Deckarspalten

Lagom till semestern kommer amerikanska Karin Slaughters suveräna Cop Town från 2014 på svenska som De fördärvade (HarperCrime, översatt av Villemo Linngård Oksanen).
De fördärvade är en fristående kriminalroman som varken handlar om FBI-agenten Will Trent eller läkaren Sara Linton. I stället tar Slaughter med läsarna till Atlanta 1974. Här möter vi Kate Murphy och Maggie Lawson som är poliser i en nästan osannolikt kvinnoförtryckande och rasistisk arbetsmiljö – som naturligtvis speglar samhället utanför. Här finns skilda omklädningsrum för svarta och vita, svarta och vita poliser som vägrar att arbeta ihop och kvinnliga poliser som tvingas att acceptera grova sexuella trakasserier från kollegor som en del av sin arbetsvardag.
Sida vid sida med den fängslande och förskräckande polishistoriska skildring finns förstås också en polisutredning – en spännande och överraskande jakt på en polisskytt där Kate och Maggie utestängs och därför sätter i gång sin egen utredning.
Karin Slaughter tillhör mina stora favoriter. Hon skriver hårdkokta och brutalt våldsamma kriminalromaner med en klar agenda att få oss läsare att reagera och med ett klart feministiskt perspektiv och trots många bra böcker är det frågan om inte De fördärvade är en av hennes absolut bästa. Bättre och mer engagerande och upprörande semesterläsning har jag svårt att tänka mig i alla fall.

Inte lika upprörande men minst lika engagerande är en annan favorit – Ann Cleeves vars sjunde Shetlandsdeckare Mörk jord (Albert Bonniers, översatt av Jan Järnbrand) som nu också kommer på svenska.
I den dramatiska inledningen är Cleeves kriminalare Jimmy Perez på begravningen av Magnus Tait (oskyldigt mordmisstänkt i Ann Cleeves första Shetlandsbok Svart som natten) när ett stort jordskred inträffar och liket av en kvinna hittas vid ett raserat hus. Vem hon är och om det handlar om ett självmord eller mord sysselsätter Jimmy Perez och den tillfälligt inkallade Willow Reeves samtidigt som jordskredet stänger av huvudvägen mellan Shetlandsöarnas största stad Lerwick och flygplatsen Sumburgh och gör öarna än mer isolerade än vanligt.
Mörk jord är utan tvekan de lerigaste och regnigaste av Ann Cleeves böcker men samtidigt märks det att den här serien börjar närma sig slutet – trådar knyts ihop och trots en både mörk och livsfarlig utredning kanske lite ljus kan anas i Jimmy Perez liv. Suverän läsning för alla som är lika beroende av den här serien som jag.

Och så slutligen en australiensisk debutant – Jane Harper – som skrivit en lovande thriller, Hetta (Forum, översatt av Jessika Hallén), som vädermässigt är Mörk jords raka motsats.
Australien har drabbats av en svår torka och i den lilla orten Kiewarra lever många på ruinens brant när skördar förstörs och floden torkar ut. Poliskommissarien Aaron Falk återvänder för första gången på 20 år till staden där han växte upp för att närvara vid begravningen av sin bäste vän från uppväxten, Luke Hadler. Luke misstänks ha skjutit sin son och fru och sedan sig själv men när Aaron är på plats inser han att det kan finnas andra förklaringar till den tragiska händelsen. Tillsammans med ortens egen polis Greg Raco börjar han gräva i utredningen och plötsligt riskerar både nya och gamla hemligheter att avslöjas.
I Hetta fångar Jane Harper skickligt den dallrande värmen och desperationen som präglar den lilla staden och även om personskildringarna ibland blir väl platta och kursiverade återblickar stör tempo en aning så är det här en riktigt, riktigt bar thriller.

×