Ola Johansson och Carl Johan Lundgren med livemedlemmarna Lisa Godin och Liam Amner. Foto: Jesper Berg

Laser & bas vill få publiken att dansa

Efter första plattan med låtar i promenadtakt kommer Malmöduon Laser & bas med en partyplatta. I dag släpps Historier om kärlek i okronologisk ordning från det sexuella uppvaknandet till idag.
– Jag tyckte det var bra med en titel som var en så tydlig produktbeskrivning av vad det handlar om, säger Carl Johan Lundgren.

Laser & bas består av Carl Johan Lundgren och Ola Johansson. Duon har funnits sedan 2014 och växte fram efter att Vit Päls lagts ner och Carl Johan ville göra något i mindre skala.
– Kanske läsa dikter med enkelt komp. Jag började spela in och så tog jag hjälp av Ola. Det blev mer och mer klart att det här ska vi kalla något annat, det är lika mycket hans projekt som mitt, säger Carl Johan.
Debutplattan som kom 2015 präglades av det avskalade och enkla.
– Men när vi kom ut och började spela de här låtarna kände vi att det inte var vad vi ville förmedla live. Där stod vi med låtar i promenadtakt när vi ville få alla att dansa och ha skoj. Så nu har vi gjort en partyplatta.

Låtarna på Historier om kärlek i okronologisk ordning från det sexuella uppvaknandet till idag är skrivna under de senaste två åren. Texterna är av Carl Johan och musiken av både Ola och Carl Johan. Ola producerar.
Precis som titeln säger är låtarna från olika tidsperioder i ett liv.
– Det är som ett fotoalbum med olika små bilder. Tillsammans kanske de utgör en historia eller i alla ett varseblivande av någon som växer upp, men det är bara ögonblicksbilder eller små porträtt från olika tidsåldrar.
Nåt att dansa till är en av singlarna som släppts i förväg och som fått mycket positiv respons.
– Den låten är någonstans sent i varseblivandet av någon som går från tonår till vuxenliv och hur ens kärleksrelationer förändras där. Den är någonstans över 30 och beskriver en kärleksrelation där var och en gör sin grej. En sitter och kollar tv och en går ut. Det som finns mellan raderna är att det också är kärlek. Du gör din grej, jag förstår inte vad det är men jag tycker om dig ändå.

Just dansvänligheten har varit viktig för jobbet med nya plattan.
– Jag provar hela tiden i studion – går det att dansa till? Vi har ett beat och så reser jag mig upp och testar. När man känner att nu går dansometern igång, då är vi hemma.
Texterna är genomarbetade på ett nytt sätt. I början med Vit Päls kunde Carl Johan skriva en text på en dag.
– Nu funkar det inte så. Jag kan sitta med en text i över ett år. I studion kan det kan börja med att Ola har ett par ackord så börjar jag sjunga till det. Sedan hittar man olika saker. Ola är så petig när det gäller att gitarrerna ska låta snyggt, jag är petig med att fraseringarna ligger rätt. Han rullar med ögonen och säger: ”Nej, inte en gång till!” Sedan kanske vi letar upp en tidigare version.
Det är nyfikenheten som driver duon.
– Vi har hela tiden saker vi vill prova, vi hänger inte kvar i något för länge utan söker oss vidare.

Någon releasespelning blir det inte den här gången. Både Carl Johan och Ola har annat att prioritera nu. Båda är pappalediga.
– Vi kommer igen och spelar i höst i stället. Man får ta en sak i taget.
Att kombinera pappaledighet med musik går bra.
– Nu tar man den lilla tid man har. Förr kunde det vara så att man inte visste var man skulle börja med att göra ny musik. Har man en halvtimme nu så öppnar man datorn och tar de chanser man får.

Laser & bas jobbar redan med nya projekt.
– Det finns inget stopp. Jag har tänkt i låtar sedan jag var 14. Jag tror bästa skrivtipset är att i stället för att skriva formulera problem som man försöker lösa, Man har alltid fem minuter med ungen på armen eller när man vaknar på natten och ska mata honom. Man går alltid med låtar i lurarna som man börjat på. Nästa gång Ola och jag ses har jag 100 idéer på hur man ska ta det vidare. Det är väldigt lite tid som jag lägger på att spela in eller skriva, men mycket tid som jag ligger och tänker. Har man inte det när man ska somna, då måste man ju tänka på döden.

×