Ramy Essam. Foto: Rodney Bursiel
P J Harvey. Foto: Seamus Murphy

Essam och Harvey sjunger för flyktingar

Malmös förre fristadsmusiker Ramy Essam har tillsammans med brittiska artisten P J Harvey skrivit och spelat in singeln The Camp. Tanken är att den ska bidra till ökad medvetenhet och stöd till hälso- och utbildningsinsatser för hemlösa barn i Bekaa-dalen i Libanon.

Alla intäkter från samarbetet går till The Beyond Association, en nationell ideell organisation i Libanon.
The Camp släpptes digitalt den 9 juni. Singeln spelades in i Bristol med Harveys samarbetspartner John Parish som producerade och mixade spåret. Videon som gjorts till är baserad på bilder av fotojournalisten Giles Dueley. I ett pressmeddelande säger Dueley att det är svårt att förstå hur stor krisen är i Libanon, ett land med fyra miljoner invånare som nu står värd för en miljon syriska flyktingar.
Ramy Essam säger i pressmeddelandet att samarbetet med P J Harvey var som att leva ut en dröm:
– Hon är en ödmjuk person och en sann konstnär som jag bara kunde drömma om att ens träffa, och nu så sjunger jag med henne för det här viktiga ändamålet, för humanitet och medmänsklighet. Det var en ära att arbeta med PJ Harvey, och det var otroligt inspirerande, säger han enligt pressmeddelandet.
Ramy Essam blev under den arabiska våren i Egypten frontfigur för revolutionen. Framför hundratusentals människor på Tahrirtorget sjöng han sin sång Irhal, som uppmanade Mubarak att avgå. I slutet på 2014 kom Ramy Essam till Malmö som fristadsmusiker, ett stipendium som varade i två år. I Malmö studerade han, gav konserter och medverkade bland annat i teaterföreställningen Smash-Up på Bastionen.
Ramy Essam ser musiken som ett viktigt redskap och hans Irhal har valts ut som en av de mest världsförändrande sångerna någonsin. (SkD)

×