Sven Melander, Tommy Juth och Mikael Neumann - Semestersabotörerna anno 2017. Foto:benfoto.se
Thomas Deutgen, Mikael Neumann, Sven Melander, Tommy Juth och Alice Åkerblom i Svängsta. Foto:benfoto. se

Semestersabotörerna tillbaka till scenen

”Roligare blir det inte” skrev vår recensent när Semestersabotörerna tog farväl med föreställningen Smokinglir på Lorensdal i Vellinge 2012. Nu gör trion Sven Melander, Mikael Neumann och Tommy Juth comeback – men bara för en kväll och bara i Blekinge, närmare bestämt i Svängsta.

”Semestersabotörerna åker till Blekinge” spelas den 25 juli i Svängsta.
– Det blir vår första utlandsturné, säger Sven Melander med ett skratt.
Under sex år roade trion publiken på olika scener runtom i sydvästra Skåne innan de 2012 tackade för sig med en rosad föreställning på Lorensdal. Den 25 juli återuppstår Semestersabotörerna, då med gästartist Danne Stråhed.
– Vi vill testa och se hur det går, och vi har fått hjälp av Thomas Deutgen som är en sammanhållande länk, säger Sven Melander.

Sven och sambon Alice Åkerblom har öppnat ett stort designcenter i Svängsta. Paret delar tiden mellan Stockholm och Blekinge och vill etablera centret även för kultur och nöje.
– Vi ska försöka göra detta till ett kulturställe. Det hade varit kul om Semestersabotörerna hade kunnat komma tillbaka hit, säger Sven Melander.

Kommer ni att återuppliva gamla godingar eller skriver ni nytt?
– Det blir en kombination. Vi gör det bästa av det gamla plus att vi skriver något nytt så det blir lite aktuellt. Men det blir bara en föreställning, poängterar Sven Melander.
Om publiken får återse några av de kära karaktärerna från tidigare revyer är dock osäkert. Det populära paret Holger och Madeleine Bracke rör sig till exempel bara i vissa kretsar.
– De är fast förankrade i Falsterbo under sommaren och är ju knappast några kändisar här. Så vi får se. Men det kanske finns några dryga typer från Karlskrona?

När Melander, Neumann och Juth återförenades för att prata om eventuella föreställningar upptäckte de att lusten att jobba tillsammans var stark.
– Vi har inte setts på länge annat än i sociala sammanhang. Nu när vi träffades med professionella tankar kände vi hur jäkla kul vi har tillsammans. Det är så sällan man upplever det. Vi tänker på samma sätt, en säger en sak och så fyller de andra i. Plötsligt kände jag att jag hade saknat dem jättemycket – och jag tror de kände samma sak, säger Sven Melander.

För fem år sedan kände sig trion färdiga med Semestersabotörerna.
– Vi skrev sex helaftonsreyver och så spelade vi hela sommaren. Men vi gjorde det av glädje. Vi spelade på lite olika lokaler, men sista året på Lorensdal var jättekul och vi slutade med flaggan i topp.

Året därpå, 2013, drog Sven Melander vidare till Allå Allå på Fredriksdalsteatern under sommaren och sedan dess har alla tre varit upptagna var för sig på andra håll.
Så även i sommar – Sven Melander regisserar Hotelliggaren på Fredriksdalsteatern, där det är premiär den 16 juni.
– Och sedan sticker jag direkt till Göteborg och repar på måndag den 19 med Spanska flugan på Gunnebo. Jag kanske säger ja lite för ofta, men det är ju väldigt roliga grejer.

Finns det någon chans att Semestersabotörerna kommer att dyka upp mer eller någon annanstans?
– Vi har talat om länge att vi vill göra en julshow, men det har inte blivit av för jag har spelat teater i flera år. Men jag tror både Micke och Tommy är sugna på det. Jag har inte varit ledig en höst på länge, men i höst är jag lite ledig …

×