André Hedetoft. Pressbild

Zombieepidemi i Vellinge i ny skånsk långfilm

Kulturredaktionen ställer fyra frågor till den skånska regissören Andra Hedéntoft som i sommar letar efter fyra skånska barn till huvudrollerna i sin andra långfilm, Finns det några snälla barn. Barnen ska rädda världen när en zombieepidemi drabbar Vellinge. André Hedentofts första långfilm var Bieffekterna (2016)som han regisserade och skrev tillsammans med Andreas Climent.

Vad handlar din kommande långfilm Finns det några snälla barn, om?
– När en zombieepidemi bryter ut på Julafton i Vellinge och förvandlar alla vuxna till levande döda så har fyra osannolika kids bara nittio minuter på sig att rädda sina föräldrar, julen och kanske resten av världen.

Hur kommer det sig att din andra film blir just en barn-/ungdomsfilm?
– Det är ganska enkelt. Jag blev för ett tag sedan pappa till tre fantastiska döttrar. Sedan dom kom så har alla mina filmer börjat berättas ur barn/ungdomars perspektiv och innehålla starka kvinnliga huvudkaraktärer på fantastiska äventyr som de kan växa upp med. Dessutom försöker jag alltid leka med det extraordinära för att berätta något djupt personligt. I detta fallet använder jag zombie-apokalypsen som slår ut alla vuxna och tvingar ut de fyra barnen på ett fantastisk äventyr där de måste upptäcka att deras egna brister egentligen är deras äkta superkrafter.

Ni påbörjar castingen nu där ni söker efter fyra skånska barn till filmens huvudroller? Vad är det ni letar efter för kvalitéer och egenskaper bland de sökande?
– Det kan verkligen vara vem som helst. Jag vill hitta fyra spännande kids mellan 8-16 år som under dramatiska omständigheter tvingas samarbeta trots sina olikheter. I manuset har jag därför gett utrymme för fascinerande personligheter, olika åldrar och kön. De barn och ungdomar vi hittar kommer helt enkelt att bli till karaktärerna i filmen. Jag uppmanar verkligen alla som är intresserade att söka. Det enda man behöver vara är sig själv. Vi kommer sen träffas regelbundet under hösten för att få skådespelarträning, repetera och utveckla karaktärerna tillsammans.

När startar inspelningen av filmen och när blir det premiär?
– Finns här några snälla barn har tilltänkt inspelningsdatum i februari nästa år och kommer förhoppningsvis ut lagom till julen 2018.

×