Modulbostäderna har en bostadsyta på tio kvadratmeter.

Modulerna ska bli boende för nyanlända

KLÅGERUP Svedala kommun ansöker om bygglov för att sätta upp tio bostadsmoduler på en av tennisbanorna i Klågerup. Modulerna har en bostadsyta på tio kvadratmeter och här ska man erbjuda boende till nyanlända.

60 fastighetsägare i Klågerup har fått brev från Svedala kommun med information om den bygglovsansökan som har lämnats in. Senast den 6 juni vill bygg- och miljökontoret ha in synpunkter på ansökan.

Under gårdagen hade inga synpunkter lämnats in men de som vill tycka till har ytterligare en vecka på sig.

Modulerna ska sättas upp på en tennisbana som inte används längre. Platsen ligger intill Stationens förskola.
En Klågerupsbo som Skånska Dagbladet pratat med har redan funderingar.
– Jag tycker inte att de här bostäderna ser trevliga ut och de har bara ett fönster.
– Jag kan inte förstå varför Svedala kommun inte bygger om gamla biblioteket istället. Det tror jag hade blivit ett bättre boende.
Att Svedala kommun ansöker om bygglov innebär inte att modulerna kommer att placeras ut just här. Detta förklarar man tydligt i det brev som skickats ut.

En del platser som valts ut har man valt bort efter det att allmänheten haft synpunkter och även på grund av andra orsaker.
Det är Svedab som ansvarar för ansökningarna. Även i Svedala och Bara vill man sätta upp bostadsmoduler av det här slaget.
I Svedala är det aktuellt vid Lorenz Månssonfastigheten mittemot kyrkan och i Bara vid den fastighet vid Malmövägen som kommunen köpt in av Malmö stad.

I brevet som skickats ut bifogas bilder på modulerna. De innehåller ett rum med pentry, toa och dusch. En dörr finns på ena kortsidan och ett fönster på den andra.
– Vi söker snabba och enkla bostadslösningar och då tycker vi att de här modulerna är ett bra alternativ, förklarar Pehr Carlberg som är vd för Svedalahem.
– Visst kan man ha synpunkter på hur de ser ut. Skulle vi börja smycka ut dem mer blir det samtidigt dyrare för oss.

Angående gamla biblioteket i Klågerup berättar Pehr Carlberg att han gjort en kostnadsberäkning på vad det skulle kosta att bygga om den fastigheten. Svedala kommun har tackat nej till den lösningen eftersom man tyckte att hyran blev för hög. Lösningen med bostadsmoduler blir billigare.
Svedala kommuns flyktingkvot är i år 78 personer. Under januari-april tog man emot 38 personer som tilldelats en bostad.
– Det rör sig om både boende i lägenheter, på Toftaängen och andra bostadslösningar, berättar socialchef Anna Borgius.
– Målet är att de nyanlända ska få ett eget bostadskontrakt så småningom. Som läget är nu är vi fortfarande i behov av många nya tillfälliga bostäder.

Läs mer:

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×