Skånskan 8 maj.

Kommunen: Agerade felfritt om 90-åring

ESLÖV Fallet med den 90-årige Eslövsbon som enligt dottern tog sitt liv efter att ha nekats plats på kommunens särskilda boende har väckt en enorm uppmärksamhet.
Nu har kommunen gjort en internutredning av hur man hanterade ärendet. Beskedet är att vård- och omsorgsförvaltningen inte brustit i hanteringen.

I flygande fart har vård- och omsorgsförvaltningen inom Eslövs kommun låtit göra en internutredning kring den 90-årige Eslövsbon som tog sitt liv.
Resultatet är att Vård och Omsorg anser att man agerat oklanderligt.
”Internutredningen är nu klar och den visar att det inte föreligger några brister i ärendet hos biståndshandläggningen inom vård- och omsorgsförvaltningen”, uppger man i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.
Skånskan har rapporterat om ärendet där den 90-årige mannens dotter gång på gång vidhållit att ett starkt bidragande skäl till att pappan satte punkt för sitt liv var att han inte fick en efterlängtad plats på ett av kommunens särskilda boenden.
Hon har varit hundraprocentigt säker på att hon framförde pappans boendeönskemål till kommunens biståndshandläggare.

Tony Hansson (S), som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden, menar att man inte kan kommentera den aktuella utredningen ytterligare på grund av sekretessen.
Han uppger att den 90-årige mannen funnits ”i rullorna” och hade hemtjänst. Men Tony Hansson vill inte svara på om utredningen visat om det fanns en boendeansökan från 90-åringen eller inte.
– Sekretessen förbjuder oss att säga något, säger Tony Hansson.
Han uppger att det som gjorts under utredningen är att man gått igenom den dokumentation som funnits i 90-åringens ärende, att man tittat på den IVO-anmälan som mannens dotter gjorde och att man även pratat med berörda handläggare.

Däremot har man under utredningen inte varit i kontakt med den 90-årige mannens dotter, som tidigare drivit ärendet till IVO.
– Jag tror inte det, säger Tony Hansson som menar att sekretessen även gäller dottern.
Enligt Tony Hansson har vård- och omsorgsförvaltningen fått många reaktioner efter att 90-åringens fall uppmärksammats i Skånska Dagbladet och då andra medier hakade på nyheten.
I många fall har man fått hotfulla kommentarer från människor som reagerat.
– Det har drabbat vår personal, säger Tony Hansson och berättat att förvaltningen bland annat fått hotfulla brev, e-post och ”otäcka telefonsamtal”.
Hoten ska ha varit av en sådant art att förvaltningschefen Josef Johansson bland annat utrustats med ett överfallslarm.
Tony Hansson beklagar konsekvenserna av uppmärksamheten och återkommer till vård- och omsorgsförvaltningens uppfattning om hur ärendet hanterats.
– Där är ju inga fel begångna.

Läs mer:

Dagens fråga

Var det rätt att Peter Madsen dömdes till livstid för mordet på Kim Wall?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×