Petina Gappah. Foto: Martina cavazza

Fängslande och välberättat

Recension/litteratur

BOK
Memorys bok
Författare: Petina Gappah
Översatt av: Helena Hansson
Förlag: AlbertBonniers

Berättaren i Petina Gappahs roman Memorys bok är en ung kvinna som sitter inspärrad i Chikurubifängelset i Harare, dödsdömd för mord, och romanen har formen av en lång berättelse, som Memory skriver ner till en amerikansk människorättskämpe, som tagit sig an hennes sak.
Memory är inte politiskt dömd, det handlar om ett mord på hennes välgörare, en vit man som tagit sig an den fattiga albinoflickan och givit henne utbildning, trygghet och alla tänkbara möjligheter inför vuxenlivet. Hon har bland annat kunnat studera flera år i England, och från barndomens elände i fattigdom och med en psykiskt labil mor har hon fått möjligheter till ett liv bland de mest priviligierade i det kaotiska zimbabwiska samhället. Varför har denna välartikulerade, intelligenta kvinna hamnat i dödscell i Harares vedervärdiga kvinnofängelse?
Det tar lång tid innan de dramatiska omständigheterna kring välgörarens död och domen mot Memory blir klarlagda, och romanen bygger mycket på överraskande avslöjanden och perspektivförskjutningar, så här ska absolut inget avslöjas. Men att huvudpersonen heter Memory är ingen tillfällighet, det handlar mycket om minne, hur minnet och också mycket små minnesfel kan konstruera eller dekonstruera vår verklighetsuppfattning.

Men i en afrikansk eller i varje fall zimbabwisk kontext finns också annat som påverkar denna verklighetsuppfattning. Tron på onda andar, ngozis, och vad de kan ställa till med genomsyrar Memorys bakgrund sedan generationer tillbaka. Även andra former av folktro bryts mot den västerländska modernitet, som Memory kom att växa upp i sedan hon vid nio års ålder fått sin sociala omgivning radikalt förändrad. Det var då hennes vite välgörare tog hand om henne – eller som hon tror, köpte henne – och hon miste kontakten med sin familj.
En betydande del av romanen handlar om Memorys liv i fängelset, det sociala spelet mellan fångarna, där Memory med sin dödsdom – den enda dödsdömda kvinnan i hela Zimbabwe – och sin annorlunda bakgrund har en speciell ställning bland de andra fångarna och bland fångvaktarna, styrda av den lika gudliga som sadistiska Synodia.
Med en åskådlighet som rycker läsaren med sig berättar Memory också om sin svåra tidiga barndom – och det är dessa så åskådliga minnesbilder som får en helt ny belysning i senare delen av berättelsen, vilket alltså är litet svårt att kommentera, när man inte vill avslöja för mycket.

Memorys bok är en extremt välberättad och originell roman. Tidigare har Petina Gappah fått mycket uppmärksamhet för sina noveller, som också finns översatta till svenska i samlingen ”Sorgesång för Easterly”, och detta är hennes första roman. Petina Gappah är juristutbildad och arbetar som jurist ömsom i Genève ömsom i Harare.
Av efterordet att döma har hon haft ett flerårigt och mödosamt arbete med Memorys bok, men det är bara att hoppas att hon nu kommer loss och fortsätter att skriva flera romaner.

BOK
Memorys bok
Författare: Petina Gappah
Översatt av: Helena Hansson
Förlag: AlbertBonniers

×