Kort och drabbande om att vara ung

Läsvärt

Maj-kvartetten Novellixnoveller handlar om att vara ung, om kärlek på gott och ont, om vardag med jobb och skola och om drömmar om något helt annat. Alla fyra novellerna är nyskrivna av välkända ungdomsboksförfattare – Sara Kadefors, Elin Bengtsson, Johanna Nilsson och Sandra Beijer.

Sara Kadefors ”Till varje pris” är en härligt vardagsabsurditet om en ung tjej som arbetar i butik tillsammans med butiksföreståndaren från om inte helvetet så i alla falla allra värsta vuxenlandet. Historien slutar med ett befriande uppror.
En helt annan ton är det i Johanna Nilssons vackert skruvade ”Levande läppar rekommenderas” där en ung man förälskar sig i den mystiska Stella Andersen-Scott och tillbringar en livsomvälvande helg med henne och hennes vänner i det underliga Sällskapet.
Betydligt mer vardagsnära är Sandra Beijers ”Juan-les-pins” där tre tonårstjejers drömmar om sommarens stundande språkresan till Frankrike tar dem igenom en brutal högstadievardagen.

Allra, allra mest fastnar kanske ändå Elin Bengtssons otäcka ”En vinterlek” där den 23-åriga huvudpersonen möter sitt 14-åriga jag igen när hon av en slump stöter på en gammal förälskelse. Elin Bengtsson fångar så fint och ruggigt 14-åringens utlämnade känslor, det svåra i att älska och ändå veta att något är väldigt fel.
Det här med ungdom och växande går igenom i Jonna Franssons fantastiska omslagsillustrationer med vackert och realistiskt fångade växter och blommor där varje novell också fått en koppling till en speciell årstid.
Läs och njut av både ord och bild.

×