Fan vad tiden går är titeln på Niels Jensens kommande show. TIll hösten gör han sin första - och förmodligen sista - best-of-föreställning med godbitarna från hela karriären. Foto: Jörgen Johansson

Jensen ser tillbaka i ny show

Fan va tiden går. Det är titeln på Niels Jensens show som landar på Victoriateatern i Malmö den 15 september. För första gången gör Niels en tillbakablick på sin 35 år långa musikkarriär.
– Jag kommer att köra alla gamla hits från 80-talet, minst en från varje platta, berättar han.

Lundaprofilen Niels Jensen är sångare, låtskrivare, regissör, skådespelare och på senare år i främsta hand konstnär. Sedan debuten med Mobbingbarn 1979 har han gett ut åtta album och nu ska han både plocka russinen ur kakan och berätta historien bakom musiken.
– Monolog låter pretentiöst, men det blir en konsert med långa mellansnack. Jag kommer att prata lite om vad som hände bakom kulisserna och varför det blev som det blev, vad som formade mig under den tiden, säger han.

När Niels var ute och spelade på den tiden det begav sig spelade han nästan alltid bara senaste plattan. Det här är första gången under sina 35 år som artist som han gör något best of-liknande. Och han satsar stort.
– Jag ska ha ett fullt band, med Eddie Nyström som kapellmästare. Jag har plockat ihop musiker från olika perioder i mitt liv. De spelar med varandra för första gången, men jag har spelat med alla, säger Niels Jensen.

Det blir en helkväll på Victoriateatern för alla Jensen-fans, två gånger 45 minuter med paus. Niels håller som bäst på att jobba med föreställningen.
– Jag har allting i huvudet, så jag vet mer eller mindre hur det blir, säger han.

Hur kommer det att kännas att spela de gamla hitarna igen?
– Det blir som att göra covers på sig själv, så känns det. Det är ju så himla länge sedan. Jag har bott i Spanien i tio år och har kunnat få distans till allt, både med ålderns hjälp och genom att byta land. För tio år sedan hade jag inte kunnat göra den här föreställningen.

Ännu så länge är bara en kväll på Viktoria inplanerad. Men om intresset är stort kan det bli fler.
– Det blir förmodligen sista gången som jag gör de gamla låtarna, så det blir också ett avslut. Om man vill se och höra och återuppleva dem får man slå till nu. Så det beror på publiken hur många kvällar vi kör.

Då och då har man kunnat se Niels Jensen på scen i Malmö som gäst något enstaka nummer. Men en egen show är något ovanligt. Och att han nu gör det beror bland annat på att publiken frågat efter det.
– Och det kliar i rockbenet, säger han med ett skratt.
I höstas hade han en utställning i Lund.
– Det har varit folk som har frågat: ”Var kan man se dig idag?” Om de menar allvar har de chansen nu. Jag tycker det ska bli så kul att spela, men har ingen aning hur många som kommer. Och jag älskar Victoria-scenen, där jag spelade för 30 år sedan.
En spelning Niels minns med glädje.

Några tankar på att samtidigt göra ytterligare en utställning på hemmaplan har Niels Jensen inte.
– Nej, jag har tagit något av ett sabbatsår från måleri, säger han.

Håller du på med ny musik?
– Jag håller alltid på med musik och spelar in någon trudelutt. Men det är svårt att få ut musiken idag om det inte är förankrat till en film eller så, du drunknar i internethärvan, säger Niels Jensen.

×